Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
28 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Miljonsäljaren Ninni föreläste hos Folkets Hus

Ninni Schulman med senaste boken i sin kriminalserie. Foto: Anders BjörkNinni Schulman med senaste boken i sin kriminalserie. Foto: Anders Björk

Ninni Schulman är en av landets mest lästa författare. Under tisdagen var hon i Kumla för att berätta om hur hennes resa gått till. - Man måste ha lite tur för att lyckas inom bokbranschen, säger Ninni Schulman.

Ett fyrtiotal åhörare fanns på plats i Folkets Hus för att lyssna på Ninni Schulmans resa som tagit henne till att bli en av vårt lands mest lästa författare. 

Ifjol nådde hon i Sverige över en miljon sålda böcker och hennes kriminalserie, som utspelar sig i Hagfors, Värmland, har översatts till ett 15-tal olika språk. 

Gav många nyårslöften

Ninni är uppväxt i lilla Lesjöfors och utbildade sig till journalist. Bland annat var hon redaktör för Värmlands Folkblad och arbetade för Expressen. Under många år närde hon dock en dröm om att bli författare utan att komma till skott. 

Många ville ha ett signerat exemplar efteråt. Många ville ha ett signerat exemplar efteråt.

- Jag vet inte hur många gånger på nyår jag gav ett löfte om att i år ska jag skriva en bok utan att få till det. 

- Det blev en press som jag till slut bara mådde dåligt av och 2007 vid nyår sa jag tvärtom att i år ska jag inte tänka på att skriva en bok. Det gick några veckor efter det och så en kväll när jag satt och virkade sa det bara pang och jag kom på vad boken skulle handla om. 

Hon inledde därefter skrivandet om journalisten Magdalena Hansson som bott i Stockholm, men flyttar tillbaka till Hagfors och dras in brottsfall ihop med den lokala polisen. “Hagfors-serien” har blivit en succé med sex uppföljande böcker efter den första. Men det var absolut ingen spikrak väg dit.

Självbiografi det läskigaste 

- När jag skrivit en tredjedel av första boken drabbades datorn av en hårddiskkrasch. Allt jag sparat försvann. Jag blev förtvivlad över det och orkade inte skriva om allt igen, sade hon. 

Det gick ett par år därefter innan hon fick till boken igen. Den nyhetssajt hon jobbade på som journalist lades då ner, Ninni fick lön för ett halvt år framöver och plötsligt fanns tiden att helt fokusera på att skriva bok och dessutom hade hon turen att i samma veva bli uppfångad av ett bokförlag som trodde på henne. 

- Att lyckas inom bokbranschen innebär hårt slit, men det gäller även att ha lite tur och rätt tajming och det hade jag, erkänner hon. 

2010 kunde hon så äntligen släppa sin första bok. Den blev direkt en succé och därefter har hon varit författare på heltid. De populära böckerna från “Hagfors-serien” är dock inte de enda hon skrivit. Ifjol släppte hon självbiografin “Flickebarn nummer 291”, som handlar om en tuff uppväxt och hur den präglat henne.

- Mina deckare är läskiga, men att skriva den här boken är det läskigaste som jag gjort, sade hon från scenen. 

Sista boken om Hagfors släppt

Ninnis senaste och sista bok om “Hagfors-serien” släpptes i år. Den har namnet “Dagen är kommen” och trots att bokserien blivit en sådan succé fastslog Ninni att detta var den sista boken i serien. 

-  Senaste boken knöt ihop säcken. Jag har skrivit om miljön där nu under så pass lång tid. Mentalt har jag varit i Hagfors så länge att det inte längre finns något kvar. Dessutom bor min mamma inte kvar i området, så jag har ingen naturlig koppling dit längre, fastslår Stockholmsbaserade Ninni. 

En åhörare i publiken frågade vad hon hade för framtidsplaner nu då?

- Jag håller på och skriver på en ny trilogi där första boken är tänkt att släppas nästa år. Den kommer dock inte att utspela sig i Värmland.

“Jag har ingen chef”

Undertecknad tillhör de som läst Ninnis böcker och verkligen fattat tycke för dem. Efteråt berättade Ninni framförallt vad hon gillar med att vara författare.

- Det är att få skriva och även att man styr väldigt mycket över sin egen tid. Jag har ingen chef som bestämmer när jag börjar och slutar för dagen. 

Du jobbade som journalist i 15 år innan, hur trivdes du som det?

- Även om jag drömde om att bli författare i många år tyckte jag att yrket som journalist var jättekul också. Att vara lokalredaktör inom journalistiken är faktiskt bland det roligaste som finns, avslutar Ninni Schulman.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-29 11:33
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.