Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
29 November 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Nesser på Kumlabesök drog fullt hus till "Folkan"

Håkan Nesser på plats utanför biblioteket i Kumla, en byggnad han håller högt. Foto: Anders BjörkHåkan Nesser på plats utanför biblioteket i Kumla, en byggnad han håller högt. Foto: Anders Björk

Håkan Nesser är en av landets mest kända författare. Under tisdagen var han tillbaka i uppväxtstaden Kumla där han föreläste inför ett fullsatt Folkets Hus. - Jag kommer antagligen skriva böcker till jag stupar, säger Nesser.

Håkan Nesser är född 1950 och växte upp i Kumla. 

Efter avklarad skolgång flyttade han som 20-åring till Uppsala för att läsa på universitet och han utbildade sig där till lärare. Ett yrke han höll fast vid till 1998 då han blev författare på heltid. 

Fullsatt i Folkets Hus

Sin första bok släppte han dock redan 1988, en roman med namnet “Koreografen”. Det har blivit närmare 40 böcker sedan debuten och flertalet vunna priser för den utgivna litteraturen.

I tisdags var Nesser tillbaka i Kumla för en föreläsning vid Folkets Hus (som var fullsatt såklart). Besöken till “hemkommunen” sker inte längre lika frekvent som de gjorde förr berättar han när vi träffas nån timme innan föreläsningens start.

- De blir glesare och glesare. Min far gick bort på 70-talet och min mor 1997. Efter det har det väl varit nån gång om året i snitt kanske och nu minns jag inte ens senast jag var här, säger Nesser.

Har du fortfarande kompisar som bor i Kumla?

- Jodå det finns några, sen känner jag ju igen mycket folk.

Bor numer på Gotland

Hur är det att stöta på folk du gick i skola med för 55-60 år sedan i Kumla, känner du igen dem idag om ni träffas?

- Vissa, men det blir ju klart lättare om de säger sitt namn. Men inte prickar jag in många som jag möter slumpvis på stan. Det händer ibland att folk kommer fram och säger “känner du igen mig”?, och det är inte alltid det enklaste. Det blir svårare och svårare.

Håkan Nesser bor sedan en tid på Gotland, en plats där han trivs förträffligt. Håkan Nesser bor sedan en tid på Gotland, en plats där han trivs förträffligt.

Håkan Nesser bor på Gotland sedan 2013. Numer kan man nästintill säga att han bor där på heltid, tidigare har boendet pendlat mellan Stockholm och Gotland. 

- Jag och min fru köpte en tomt och började bygga ett sommarboende på Gotland. Vi har märkt med tiden att vi trivs så pass bra där att det nu nästintill är boende året runt. Min fru är läkare och jobbar i Stockholm varannan vecka, då har hon en lägenhet där. Men hon kommer nog att dra ner på arbetet i Stockholm snart och då blir det bara Gotland framöver. 

Parets boende finns på Furillen, en liten halvö vid Gotlands nordöstra kust.

Nästa bok släpps innan midsommar

Varför trivs du så bra där?

- Dels är Gotland väldigt vackert och vi har en hästgård där vi bor som jag trivs väldigt bra vid. Man vet aldrig om man trivs med ett ensligt liv, som det är, innan man testat det, men det har visat sig att jag gör det och jag lever ett bra liv där.

Håkan Nessers senaste bok, “Schack under vulkanen” släpptes 2021. 

Har han en ny utgivning på gång månntro?

- Jag mockar hästskit, skriver och läser, det är det jag sysslar med. Och jag håller alltid på med något nytt, närmaste boken ska komma ut strax innan midsommar. 

Den stundande boken innehåller tre olika historier på ungefär 100 sidor vardera. Några av Nessers mest kända böcker handlar om hembygden så som “Kim Novak badade aldrig i Genesarets Sjö” och “Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla”. 

“Kör på till det är slut”

Blir det någon mer bok om dina gamla hemmatrakter?

- Kanske, det skulle vara det sista jag gör i så fall. Jag har lekt med tanken, men jag är så upptagen med det jag håller på med så jag planerar inte så långt fram. Men det vore elegant att sluta med en “Närkebok". 

Du har inga planer på att sluta skriva?

- Nej, jag kör på till det är slut. Jag kan ju inget annat än att skriva och det är som en drog för mig, en bra drog. Jag sa nån gång tillbaka att “nä, nu har jag bara två böcker kvar”, men så blev det inte och jag håller antagligen på till jag stupar.

Känner du igen allt i Kumla när du nu är tillbaka?

- Jag har ägnat den här dagen delvis åt att åka runt och titta hur det ser ut och det är jäkla mycket nytt. Jag har fortfarande mina gamla bilder av hur Kumla såg ut under uppväxtåren som jag jämför med. Det märks att Kumla växer.

Bibblan gillas av Nesser

Har du någon favoritbok av alla de du skrivit?

- Jag vet att “Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö” är en bok som många kommer ihåg, den har även funkat bra i andra länder. Men om den är en favorit för mig vet jag inte. Alla böcker är speciella på sitt sätt, vissa är mer komplicerade att läsa och andra enklare. Böcker ska vara olika och jag står för allihopa.

Föreläsningen skedde som sagt i Folkets Hus. Även om en del annat i Kumla förändrats med åren så hade Nesser inga problem med att känna igen “Folkan”. 

- Det är sig likt så som jag minns det från ungdomsåren. Sen tycker jag biblioteket i Kumla är jäkla fint, det har man verkligen lyckats med. Det är alltid väldigt kul att vara tillbaka i Kumla, avslutar Håkan Nesser.

ÖVRIGT: Nesser övernattade ute på Säbylunds Gård där Anders Tisell har sin hemvist. Tisell driver “Kumla Julblad” där Nesser skriver och nu fick de för första gången chansen att träffas. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-03-24 11:25
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla