Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
20 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Naturskolan i Kumla kan läggas ner till nästa termin

Per Karlsson-Linderum och Jenny Persson jobbar med Naturskolan och NTA. Foto: Kumla kommunPer Karlsson-Linderum och Jenny Persson jobbar med Naturskolan och NTA. Foto: Kumla kommun

Naturskolan har funnits en längre tid i Kumla. Den erbjuder elever möjlighet att komma ut i naturen och lära sig om allt från småkryp till fåglar och friluftsliv. Nu hotas dock skolan av nedläggning. - Jag tycker det är helt galet, säger läraren Jenny Persson.

​Naturskolan ger alla elever från förskolan till årskurs 6 i Kumla kommun möjlighet att komma på besök minst en gång per läsår. De flesta klasser kommer också, vissa två gånger, till utelivet i Hällabrottet där Naturskolan finns.

Lukt, syn, känsel och hörsel viktigt

Jenny Persson är en av två pedagoger som jobbar på Naturskolan.

– Jag har jobbat här i tre år och trivs jättebra. Vi jobbar med utomhuspedagogik och det är väldigt upplevelsebaserat och stimulerande. I en skolsal sitter man på sin stol, att komma hit är något helt annat, det gynnar de flesta, fastslår Jenny.

Elever på besök spanar efter nåt spännande i skogen Elever på besök spanar efter nåt spännande i skogen

​Enligt Jenny handlar besöken bland annat om den biologiska mångfalden, fågellivet, småkryp på land och i vatten, friluftsliv, allemansrätt, kartor och kulturhistoria. Lukt, känsel, hörsel och syn är viktiga sinnen att ha med sig vid besöken. Förutom Naturskolan håller Jenny och kollegan i NTA.

– NTA står för Natur & Teknik för alla. Det är lådor som vi gör i ordning med olika teman som lärare och skolor beställer in för att ha i sin undervisning som de sedan använder hos klasserna. Vi har ungefär 50 lådor på elva skolor ute just nu.

“Arbetar just nu med effektiviseringar”

Nyligen har dock Jenny nåtts av besked att Naturskolan och NTA kan läggas ner.

– Anledningen som jag hört är för att det ska sparas pengar. Jag tycker det är helt galet. Det är klart jag kommer känna mig orolig över sommaren nu. Man hör ofta politiker prata om att vi ska vara stolta över vår natur och kulturhistoria, och att då lägga ner Naturskolan går inte alls ihop, avslutar Jenny Persson.

Förslaget kommer tas upp i augusti när nämnden för livslångt lärande har möte.

– Vi arbetar just nu med effektiviseringar inför 2022. Naturskolan är ett av flera alternativ som vi arbetar med. Det vi i första hand tittat på är icke lagstadgade verksamheter för att så långt som möjligt freda grundbemanningen i förskola och grundskola, svarar Ann-Sofie Vennerstrand, skolchef.

Enligt Vennerstrand kostar Naturskolan och NTA ungefär en miljon kronor per år.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-06-10 12:06
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.