13 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Nattpersonal i protest mot sämre arbetstider

Nattpersonalen inom vård- och omsorg i Kumla kommun är mycket bekymrade över beslutet att korta deras arbetstimmar. Foto: Matthias Zomer (CC)Nattpersonalen inom vård- och omsorg i Kumla kommun är mycket bekymrade över beslutet att korta deras arbetstimmar. Foto: Matthias Zomer (CC)

Nattarbetarna inom vård och omsorgen i Kumla kommun har fått sina arbetstider förkortade, detta som en åtgärd när Socialnämnden måste spara in 8-10 miljoner. Beslutet har upprört nattpersonalen i kommunen som nu vittnar om försämringar och otillräcklig dialog från Socialnämnd och verksamhetschefer.

Under onsdagen den 13 november samlade Kommunal till ett möte i Kungsgårdens lokaler för att diskutera frågan med nattarbetare och representanter från Socialnämnden. 

Ett fyrtiotal anställda, från omsorgsboenden, hemtjänst och LSS, fanns på plats för att ställa frågor till Annica Sjöqvist (S, ordf. Socialnämnden), Margareta Engman (M, vice ordf. Socialnämnden) och Frank Hartwig (verksamhetschef, LSS).

Missnöjet var tydligt

Stämningen var spänd och missnöjet dallrade i luften. Många av de berörda i nattpersonalen satt demonstrativt med armarna i kors, somliga verkade uppgivna och andra log ironiskt och skakade på huvudet när de inbjudna skulle förklara beslutet.

– Vi har blivit helt nerringda av personal med frågor om det här så vi kände att vi måste ordna ett möte för att få till en dialog, kommenterade Ann-Sofie Landevåg från Kommunal.

Skurit ner på tid

All baspersonal som arbetar natt inom kommunen har sedan den 11 november fått sin arbetstid förkortad från 10 timmar till 9,5 timmar. Beslutet kommer sig av att Socialnämnden måste spara runt 8-10 miljoner kronor för att, bland annat, kunna finansiera ett nytt vård- och omsorgsboende. 

Nattpersonalens minskade arbetstid innebär en besparing på 1,1 miljoner kronor samtidigt som beslutet bidrar till förändrade scheman för de anställda och dagspersonalen blir något färre.

Annica Sjöqvist (S), ordförande i Socialnämnden, var på plats. Foto: Kumla kommun
Fler arbetspass

Från början var förslaget att man skulle minska arbetstiden från 10 till 9 timmar. Man ansåg då att konsekvenserna för förslaget var att:

”nattpersonalen skulle arbeta flera arbetspass för att få ihop sin tid. Det innebär även att fler fridagar försvinner och de får vända på dygnet på kortare tider. Dagpersonalen drabbas genom att de får jobba senare på kvällarna och börja tidigare på morgonen, det leder till  mindre personal på mitt på dagen som tar hand om de äldre.”

För nattpersonalen innebär beslutet, ändå, att de får fler arbetspass och färre fridagar. De dras med vad de kallar för ”slasktid.” För att komma jämnt upp måste de klämma in cirka 2 arbetspass till i ett redan körigt schema, något som de dessutom på egen hand ska försöka pussla ihop.

Usel dialog

Tanken är också att nattpersonalen ska kunna arbeta av sin ”slasktid” på andra arbetsplatser än där de är anställda. Det vill säga, en anställd på Solbacka kan exempelvis få rycka in på Akvarellen.

– Dialogen från alla håll har varit mycket otydlig. Alla chefer säger olika saker till oss. Vissa får inte jobba av slasktiden på mornar och andra inte på kvällen. Vad är det egentligen som gäller? Borde det inte finnas en gemensam plan för alla verksamheter? undrade en anställd på Bataljonen i Sannahed.

Fruktar ökad sjukskrivning

Den gemensamma uppfattningen från nattpersonalens håll var att kommunikationen inför isjösättandet av beslutet varit usel och att alla verksamhetschefer kommit med olika direktiv. En del sade sig inte ha fått reda på beslutet förrän någon vecka innan det skulle börja gälla. 

Man ifrågasatte också varför man inte hållit ett gemensamt stormöte med nattpersonalen innan beslutet så de fått komma med synpunkter och råd.

– Hur har ni tänkt när ni har tagit det här beslutet? Förstår ni inte hur det komma påverka oss? Vi är redan stressade som det är och nu ska vi försöka planera in den här tiden också. Hur ska det gå? Jag tror att sjukskrivningarna kommer öka, sade en personal.

Nattpersonal från hela kommunens vård- och omsorg samlades till mötet.
Patientsäkerheten i fara?

Annica Sjöqvist försökte förhöra sig om den minskade halvtimman, om inte den kunde tillföra något positivt, och möttes av högljudda protester.

– Den där halvtimman gör inte ett dugg för oss och vår fritid, det är skitsamma, jag jobbar hellre tio timmar, var ett av svaren. 

Personalen ifrågasatte också om patientsäkerheten inte skulle komma att försämras, i och med att beslutet också innebär att personalen kan komma att rotera på olika arbetsplatser. Frank Hartwig försäkrade att personalen skulle få gå bredvid på arbetsplatserna men möttes av kvävda skratt.

– Javisst, jag kan gå bredvid någonstans en natt men sen kan det ju komma att ta tre månader eller ett halvår innan jag kommer tillbaka dit. Hur ska jag komma ihåg hur det fungerar då? Tänk om jag jobbar med en vikarie som också är ny, ska jag stå där och försöka förklara hur arbetet går till när jag själv inte ens vet det? Vi jobbar faktiskt med människor här! Det känns som om ni glömt det, protesterade en kvinna.

"Var är verksamhetscheferna?"

Så värst många svar på sina frågor fick inte nattpersonalen. Egentligen fanns där inga tydliga svar alls. Annica Sjöqvist och Margareta Engman var tvungna att avvika efter 40 minuter men lovade att framföra personalens synpunkter till Gabriella Mueller Prabin, socialchef på Kumla kommun.

Ensam kvar blev Frank Hartwig som ansattes hårt men inte kunde svara på många av frågorna då de låg utanför hans område som verksamhetschef inom LSS.

– Det är riktigt uselt att ingen av dom andra verksamhetscheferna kunde dyka upp här idag. Och varför är Gabriella Mueller Prabin inte här? Det är så dåligt att jag inte vet vad jag ska säga, kommenterade en personal till Sydnärkenytt.

Planerar nytt möte

Kontentan blev att nattpersonalen inte alls kände sig nöjda över mötet och många av dem uttryckte besvikelse över att de inte fått några faktiska svar på sina frågor och funderingar. 

– Vi får ta ett möte till, konstaterade Ann-Sofie Landevåg från Kommunal.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-15 19:21
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.