13 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

"Indianerna inte illa menat utan en hyllning"

Indianerna Speedway har varit namnet i drygt 70 år för klubben. Foto: ArkivbildIndianerna Speedway har varit namnet i drygt 70 år för klubben. Foto: Arkivbild

Frågan om namnbyte för Indianerna har tagit fart. Detta efter att Washington Redskins i USA, efter påtryckningar bytt sitt namn. - Vi behöver göra en analys av vårt varumärke, säger Indianernas ordförande Markus Engman.

​Washington Redskins i USA har efter sommarens protester mot rasism i USA och påtryckningar mot deras namn nyligen tagit beslutet att byta ut namnet Redskins. Det är ett namn de haft i 88 år innan.

“Redskins helt annat namn”

“Vi vill hålla våra sponsorer, våra fans och samhället informerade om hur vi tänker när vi går framåt. Idag meddelar vi att vi kommer pensionera Redskins-namnet och loggan när vår granskning är klar”, skrev klubben om beslutet.

Frågan har inte fått samma fokus i Sverige för de lag som använder varumärken kopplade till den amerikanska ursprungsbefolkningen. Men hockeylaget Frölunda Indians utreder ändå om man ska göra en namnändring.

Frölundas ordförande Mats Grauer har berättat för SVT Sport att klubben utreder om man borde ersätta logon och därmed också smeknamnet. Klubben ska göra en konsekvensanalys och väntar resultat i augusti.

Även Indianernas ordförande Markus Engman fastslår att klubben följer utvecklingen.

- Det är en ganska ny fråga för min del, men som kommit upp på tapeten de senaste veckorna i och med utvecklingen i USA. Jag tycker dock att Redskins är ett helt annat ord än Indianerna, de har inte samma tolkning, säger Engman.

Tycker inte att frågan är överdriven

Indianerna kommer ändå att ta frågan på allvar.

- Vi lyssnar och följer med vad som händer och kommer ta ett samlat grepp om frågan när styrelsen sammanträder nästa gång. Jag personligen är ingen expert på amerikansk urtidshistoria, men av de reportage jag sett från USA så är det inte enat om att det är negativt att säga “indianer” och för vår del är namnet inte illa menat utan en hyllning, det har funnits i över 70 år.

Det är många som tycker frågan är överdriven, håller du med om det?

- Nej, det vill jag inte säga heller. Alla har rätt till sin tolkning av ett namn och historien förändras, att säga vissa saker idag som man sade förr är helt främmande. Frågan är uppe på bordet och det kan vi inte blunda för.

Ska göra analys av klubbmärket

Kan det bli så att klubben genomför ett namnbyte?

- Det ser jag som väldigt tråkigt om det skulle leda till i så fall. Och det finns inget sådant beslut nu utan det får i så fall klubben ta ställning till framöver. Men vi ska alla fall göra en analys och utredning av varumärket om hur vi vill bli uppfattade.

Under 2015 blev Indianerna anmälda till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Detta av en man bosatt i Stockholm med rötterna i en nordamerikansk indianstam. Mannen menade att loggan ger en stereotyp bild av indianer. Anmälan ledde dock inte till något.

- Ingen mer anmälan har inkommit sedan dess, avslutar Markus Engman.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-07-15 11:29
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.