Gå till innehåll
Kumla / Kultur

Närkesten var så klart med på prisceremonin. Delägaren Mikael Medin syns som andra till vänster. Pressfoto: Antonius van Arkel

Stenpriset 2018 till Närkesten

Publicerad: 4 December 2018 18:57

Under fredagen 30 november delades Stenpriset 2018 ut i Stockholm. Denna gång fanns Sydnärke representerade vid ceremonin i form av Närkesten - de har nämligen varit med som stenentrepenör till renoveringen av Nationalmuseum, ett projekt som nu står klart.

Stenpriset delas ut av Sveriges Steinindustriförbund till ett projekt i Sverige där natursten använts på ett estetiskt, hållbart och nyskapande sätt.

Uppfyller alla kriterier

Moderniseringen av Nationalmuseum är ett prestigeprojekt som ”med råge” uppfyller samtliga kriterier fullt ut.

– Ett mästerverk där stenen är både en bärare av historien och visar museets väg in i framtiden, säger juryordförande Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund.

Detaljerat hantverk

Det är Statens fastighetsverk som är beställaren och Wingårdh arkitektkontor och Wikerstål arkitekter står bakom moderniseringen av byggnaden. 

– Nationalmuseum är ett paradexempel på en modernisering som understryker stenen betydelse för våra kulturmiljöer och klassiska institutioner. Här hittar du allt från storslagenhet till hantverk i minsta detalj - oavsett tidsepok, säger Kai Marklin.

Tagit många år

Närkesten, med säte i Kumla, har varit med som stenentrepenör i projektet och bidragit med arbetskraft till bygget.

– Det är ett stort projekt som startade redan 2015. Vi har gjort väldigt mycket under tre års tid och har haft fem man placerade där under den tiden, berättar Mikael Medin, en av delägarna i Närkesten tillsammans med Mikael Wallin.

Ett lyckat projekt

Under fredagen var man förstås på plats vid den prestigefyllda prisceremonin tillsammans med de andra pristagarna i projektet. Där väntade förutom själva prisutdelningen även en ceremoniell middag.

– Det känns jättekul att få ha varit med och arbetat på Nationalmuseum. Vi har ju hållit på i många år nu och blivit ganska stora i branschen. Vi jobbar över hela landet men kanske särskilt i Stockholm där man har många utav de här stenbyggnaderna, säger Michael.

– Nationalmuseum blev ett mycket lyckat projekt! konstaterar han.

Nationalmuseum så som det ser ut idag. Pressfoto: Antonius van Arkel
Sten i tusental

Nationalmuseum har sedan 2014 genomgått ett ansiktslyft: hela 1 200 kalkstensblock har bytts ut i fasaden och 3 000 kvadratmeter ny kalksten från Borghamn har blivit golv och väggar i nya ljushallar och kapprum. 

Stenen markerar även en historisk tillhörighet. Inför restaureringen åkte man tillbaka till stenbrotten i Borghamn för att hitta motsvarande nyanser i den kalksten som fanns på plats när museet invigdes 1866.

– Det ser redan ut som om ljusgårdarna och den nya stenen alltid har varit en del av museet, men för den återkommande museibesökaren är det förstås stor skillnad, säger Kai Marklin och passar även på att berömma samtliga inblandade.

– Det visar också vilken hög ambitionsnivå som präglat projektet från start till mål. När beställaren, leverantören och utföraren kan sin historia och har ett stort kunnande blir resultatet också så här lyckat, slår han fast.

Fogar samman visioner

Juryns motivering till priset lyder som följande: ”Den ambitiösa moderniseringen av Nationalmuseum är ett paradexempel på stenens förmåga att lösa upp gränser mellan epoker och foga samman visioner för varje tid. Det är förnyelse med förankring i historien och ett samtida kliv in i framtiden där dörren alltid står öppen och är varm välkomnande.”

Annons

kumla