15 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Munkavle på politiker och tjänstemän

Katarina Hansson (s) har av allt att döma belagt andra kommunpolitiker med munkavle.Katarina Hansson (s) har av allt att döma belagt andra kommunpolitiker med munkavle.

Kumla kommun vägrar så här långt svara på frågor kring dumpningen av miljöfarligt avfall på en åker i Älvesta strax söder om Hällabrottet.
Ett par kommunpolitiker vittnar om att Katarina Hansson (s), kommunstyrelsens ordförande, belagt dem med munkavle, för att det enligt henne ska föreligga förundersökningssekretess. Båda vill vara anonyma.

I slutet av förra veckan blev det känt att ett företag grävt ner, eller schaktat ut miljöfarligt avfall med tungmetaller från återvinning av batterier på en åker, söder om Hällabrottet, på en plats som heter Älvesta, på vägen mot Hjortsberga. Hur har verksamheten kunnat fortgå?  Hur har kommunen agerat?

Det har visat sig mycket svårt att få tjänstemän, eller politiker att svara på dessa frågor. 

Från ett par politiker, som båda vill vara anonyma, får vi beskedet att Katarina Hansson informerat om att ingen får prata om ärendet, då alla, även politikerna, ska lyda under förundersökningssekretess i frågan om avfallsdumpningen vid Älvesta,  enligt ett åklagarbeslut. 

Sydnärkenytt blir dock hänvisade till Christina Gustafsson, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen i Kumla kommun. Hon ska kunna ge svar på vissa frågor enligt samma anonyma politiker.

Vem på kommunen, vilka tjänstemän, som egentligen vet hur frågan om ärendet kring gården i Älvesta hanterats verkar dock en aning oklart.

När vi ringer Christina Gustafsson blir nämligen beskedet att hon inget vet. Hon hänvisar istället  till Åsa Pettersson, chef för Miljöförvaltningen.

Det är på den här åkern det ska ha grävts, eller schaktats ner avfall från batteriåtervinning.

Åsa Pettersson i sin tur slår snabbt ifrån sig och hänvisar till sekretess. Att det pågår en brottsutredning, med förundersökningssekretess.

Hänvisar till sekretess

– Du ställer väldigt specifika frågor kring det här ärendet. Dem kan jag inte svara på, blir Åsa Petterssons besked.

Jag blir sedan ombedd att skicka några frågor via mail. Dessa frågor har i skrivande stund inte Åsa Pettersson svarat på.  Hon har dock lovat att ge svar på frågorna i morgon, tisdag.

Förra veckan kunde dock Åsa Pettersson berätta att man stoppat verksamheten på gården och en anmälan om miljöbrott förelåg. Nu säger hon så här:

– Vem har sagt att vi anmält någon för miljöbrott?

När det gick upp för kommunen att allt inte stod rätt till på gården vill man alltså så här långt inte svara på. 

Vi har också ställt frågan om avfallet på åkern kan vara farligt för någon, om det exempelvis föreligger risk att grundvatten förgiftats. Inte heller det har kommunen svarat på. 

Grannar larmade tidigt

Däremot vet vi att flera grannar till gården gjorde flera orosanmälningar, med början redan i augusti 2018.

– Vi tyckte redan då verksamheten var märklig och kände oro. Vi ville veta vilken typ av avfall man hanterade på gården, se analyser. Vi ville också att man skulle ta prover på vattnet som rinner från gården. Vi har i princip inte hört något från kommunen, eller fått någon återkoppling. Inget verkat ha hänt, förrän nu. Det här hade kunnat stoppas tidigare, säger Karin Kax, som bor närmast gården där företaget Bromans gård huserat.

Vi har också sökt ägaren till Bromans gård, som företaget heter. Än så länge har dock ägaren inte gått att nå.

Samma ämne:
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-12-16 18:58
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.