Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
20 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Kumla Hotel inte nöjd med ekonomiskt stöd

Oskar Svärd, Lisa Pettersson och Elisabeth Svantesson framför Kumla Hotel. Foto: Anders BjörkOskar Svärd, Lisa Pettersson och Elisabeth Svantesson framför Kumla Hotel. Foto: Anders Björk

Det har tagit alldeles för lång tid för näringsidkare att få besked om stöd de sökt under pandemin. Och straffen borde varit hårdare för de som utnyttjat sökandet till att fuska. Detta anser Elisabeth Svantesson (M) som besökte Kumla Hotel under fredagen.

​Elisabeth Svantessons (M) parti är inte med och bildar regering, men som vice ordförande i finansutskottet i riksdagen har hon ändock varit drivande och påverkat utvecklingen kring de ekonomiska krisstöden till företag under pandemin.

Lisa på hotellet är inte nöjd

- När krisen slog till i mars förra året var det väldigt många företag som drabbades. Jag har under det senaste året haft mycket kontakt med både små och stora företag, framförallt i Örebro län, för att höra hur det går och vad som kan förbättras, säger Elisabeth Svantesson.

Under fredagen var det Kumla Hotel som fick besök.

- Visst har det varit väldigt tufft, och det är inte över än även om man börjar öppna upp samhället nu. Vi ser en försiktig ljusning på bokningsläget, men vi har jättemycket att ta igen, säger Lisa Pettersson, som driver Kumla Hotel.

Har ni sökt och fått ekonomiskt stöd under pandemin?

- Vi har sökt och vi har fått en del, men en del av det vi borde fått har också dragit ut väldigt på tiden och fastnat i regelverket. En ansökan exempelvis har legat i över ett år utan något svar. Jag är inte nöjd, säger Lisa Pettersson.

“Måste gå snabbare än det gjort”

Elisabeth Svantesson tycker att systemet för utbetalningar varit för trögt.

- Det har varit för otydligt och krångligt och det är orimligt att det ska behöva vara så under en pandemi. Det ska ta max fyra veckor från att man sökt till att man får ett besked. Och skulle det bli stora fel i utbetalningar får man väl betala tillbaka efteråt i så fall. Men ska företag överleva måste det gå snabbare än det gjort.

Varför har sökprocessen blivit allt krångligare i efterhand då?

- Regeringen skruvade åt reglerna kring maj, juni förra året och då började det att strula. Det är helt orimligt att man ska behöva vänta ett halvår eller ett år på de pengar man har rätt till, säger Elisabeth.

Det fanns väl en anledning till att sökprocessen skruvades åt också?

- Jo, men då skulle man gjort en annan sak också som vi påtalat en längre tid. I lagen som finns där man kan söka pengar skulle det finnas en straffbestämmelse om att alla som fuskar vid ansökan ska straffas stenhårt, så har inte skett.

Var smidigt i början av pandemin

Enligt Elisabeth har kriminella nätverk utnyttjat sökprocessen för att få tillgång till pengar de inte borde haft. Något som bidrog till att kraven ökade vid ansökan.

- Det är två saker som inte fungerat, det borde gå fortare med utbetalning och man ska straffa de kriminella som utnyttjat systemet hårdare. Det går faktiskt att göra två saker samtidigt. I Danmark fyrdubblade man straffen för all form av missbruk vid sökande kring stöd, det borde vi gjort här med.

Det ska sägas att såväl Lisa som Elisabeth anser att en del funkat bra med.

- I början av pandemin gick det väldigt fort att få besked och det var enklare att söka. Men med tiden har det blivit svårare och framförallt väldigt svårt att få kontakt med Tillväxtsverket som hanterar ansökningar, säger Lisa.

Totalt har det fattats beslut om utbetalningar på ungefär 200 miljarder kronor till företag. Och det är ju inte så att alla branscher gått dåligt under pandemin. En del har gått klart bättre än de brukar. Men exempelvis besöksnäringen, där Kumla Hotel huserar, har såklart haft det tufft.

“Det har räddats många jobb”

- Nu ser vi ljuset i tunneln när samhället börjar öppnas upp, men fortfarande är det många företag som kämpar och så länge vi har en pandemi och har restriktioner måste politiken orka att hålla ut, säger Elisabeth.

Hur har det påverkat Sveriges ekonomi med alla företagsstöd?

- I ett sånt här läge när det uppstår en pandemin som påverkar hela samhället måste staten låta företagen övervintra till efter pandemin, annars hade vi haft en ännu större mängd konkurser och ännu större arbetslöshet.

- Det har räddats många jobb och det har kunnat göras eftersom Sverige har en låg statsskuld. Nu kommer statsskulden att öka och det är något vi får jobba med åren längre fram att komma tillbaka till ett normalläge.

Enighet bland alla partier rått

Enligt Elisabeth har det rått en enighet bland alla partier att göra stora satsningar för att hjälpa företagen under pandemin.

- Det har funnits en stor politisk enighet om just den frågan. Svensk politik har i det avseendet visat sig från sin bästa sida.

- Framförallt förra våren. Vi är åtta partier i finansutskottet som har haft enormt många möten och i många frågor tyckt väldigt lika, vilket är glädjande, avslutar Elisabeth Svantesson.

“Vi har försökt göra vårt”

Även Kumlapolitikern Oskar Svärd (M) fanns med vid träffen.

- När pandemin kom så satte vi oss ganska omgående, som man gjort även på andra nivåer, och diskuterade om vad vi kunde göra för företag i Kumla.

En sak som gjordes i Kumla kommun var att förra sommaren ge ett presentkort till lite fler än 2 000 anställda inom kommunen. Ett presentkort på 300 kr som endast gick att nyttja i kommunens butiker.

- En annan sak vi som kommun kan göra är hyresreducering. Men sen finns det inte så mycket övrigt som vi som kommun kan styra över. Det har varit ett väldigt tufft år, men vi som kommun har försökt gjort vårt för att underlätta för våra näringsidkare, säger Oskar Svärd.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-05-28 12:41
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.