Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

På tisdag flyttar korna
in i Julstas nya ladugård

Niklas Pettersson i sin spritt nya ladugård. På tisdag flyttar korna in. Foto: Henrik ÖstenssonNiklas Pettersson i sin spritt nya ladugård. På tisdag flyttar korna in. Foto: Henrik Östensson

Om allt går som det ska kommer Niklas Pettersson kor flytta på tisdag. Den splitter nya ladugården vid Julsta, Hardemo, är i stort sett klar. Ladugården rymmer mellan 70 och 80 mjölkande kor.
– Jag hade väl egentligen bestämt mig för att sluta. Istället blev det mitt livs investering, säger Niklas.

Niklas tog över gården och mjölkproduktionen från sina föräldrar 2012. Redan då var målet rätt klart, han skulle satsa och bygga en ny ladugård.

– Jag ville jobba med det här och jag kunde ju inte gärna hålla på i en 80 år gammal ladugård med utrustning från 1970-talet. Klart det skulle bli en ny ladugård.

Men där blev det totalstopp.

– Ja, bankerna sa stopp. Jag kunde inte finansiera min satsning. Det var inget fel på kalkylen. Men bankerna trodde inte på det här. Fler kollegor råkade ut för samma sak vid den tiden. Bakgrunden tror jag var några stora konkurser inom mjölknäringen. Men det var stora företag som satsade på 500 kor. Inte familjejordbruk. Men det var obevekligt, jag fick inte låna pengar.

Situationen innebar att Niklas nästan gav upp.

– Jag var beredd att överge mjölkkorna för att ägna mig åt något annat.

Bankerna ändrade sig

Men förra året släppte plötsligen proppen.

– Då bestämde sig bankerna för att tro på det här och jag beviljades lån.

En robotdammsugare i kolossalformat kommer åka runt bland  Niklas Kor och suga upp gödsel. En robotdammsugare i kolossalformat kommer åka runt bland Niklas Kor och suga upp gödsel.

I augusti-september påbörjades markarbeten, schaktning.

– Vid Lucia restes husets stomme. Och nu är vi snart i mål. Korna flyttar in på tisdag, säger en nöjd Niklas.

Runt omkring pågår finjusteringar, montering av den sista inredningen. Utanför plockas byggnadsställningen ner.

130 platser

Huset kommer ha plats för totalt 130 djur, varav 70-80 är mjölkande kor. Men Niklas kommer att ha ungdjur och kalvar kvar även i den gamla ladugården. I en mjölkproduktion krävs hela tiden att man har en rekrytering, föder upp nya kor.

– Jag har inte riktigt alla mjöljkande kor jag ska ha än. Jag kommer fylla på kontinuerligt, köpa in djur.

Huset är fyllt av teknik. Grovfodret, kornas basföda, ensilerat gräs, kommer gå till korna via ett transportband i taket. Automater kommer med digital teknik se till att varje kossa får exakt så mycket kraftfoder som just hon ska äta.

En skitdammsugare

Mest spektakulär är kanske utgödslingen. Det finns inget liknande system i området. Det är en stor städrobot som ska åka runt bland korna och suga upp gödsel och urin, automatiskt. Liknar dammsugarrobotar.

– När den är full med gödsel åker den automatiskt till en speciell station, där den tömmer gödseln i ett hål i golvet, för vidare transport ut till gödselbrunnen, berättar Niklas.

Det normala i ladugårdar är annars wiredrivna skrapor i golvet som forslar ut gödseln.

– Jag hoppas och tror det här ska vara enklare och mer underhållsfritt system och bättre för korna.

Ladugården har fler innovationer med tanke på kornas välfärd. Både den gång där korna äter och kornas liggbås, sängar, har exempelvis tjocka, mjuka gummimattor,

Carl Magnusson och Martin Karlsson, egenföretagare från Pålsboda, hjälper till med monteringen av inredning Carl Magnusson och Martin Karlsson, egenföretagare från Pålsboda, hjälper till med monteringen av inredning
Knappt 10 miljoner

Kostnaden för att bygga den nya ladugården uppgår till strax under 10 miljoner.

– Upphandlingen låg på 9,5 miljoner. Jag hade tur. Allt var färdigt och upphandlat, med material och allt, innan pandemin. Sedan pandemin kom har kostnaderna för ett sådant här bygge ökat med 30 procent, säger Niklas.

Hur ser det ut framåt. Kommer det någon ny generation efter dig på gården?

– Det hoppas jag. Min son är bara 11. Så det kanske är lite tidigt för honom att bestämma sig för vad han vill. Men det är klart att jag tänker på honom i det här, avslutar Niklas.

Trenden har vänt

Förra året vände trenden när det gäller antalet mjölkkor i Sverige. Efter många års nedgång, med allt färre kor, blev det fler kor förra året. 3 000 fler jämfört med 2019. en uppgång med 2,5 procent. Nu finns det 304 000 mjölkkor i Sverige. De mjölkade förra året 2 772 000 ton mjölk, nio ton mjölk, per ko och år. Allt enligt Statistiska centralbyrån.

Som om det vore en tanke beslöt Niklas mejeri Arla på fredagen att höja betalningen. Niklas och andra mjölkbönder kommer få 15 öre mer per kilo mjölk. De som producerar ekologiskt kommer få 21 öre mer.

Dubbla lager mjuka gummimattor för korna. Dubbla lager mjuka gummimattor för korna.
Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-23 13:04
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.