08 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Miljöfarligt avfall även utanför Ekeby

Enligt en anonym källa ska det finnas batteriavfall även här, utanför Ekeby.Enligt en anonym källa ska det finnas batteriavfall även här, utanför Ekeby.

Skandalen med dumpat batteriavfall växer. Mycket talar för att det finns ytterligare en dumpningsplats i Kumla kommun, nämligen intill Brånstavägen mellan Ekeby och Kumla.

Något hundratal meter från Brånstavägen har någon schaktat ut stora mängder fyllnadsmaterial, gammal betong och asfalt och grus för att göra en stor plan, vändplats ute i skogen. På planen står två containrar. Den ena innehåller en svart, lite kletig massa som vid en första blick påminner om lite om aska och luktar fränt. Något har täckt över containern med en enkel lättviktspressening. Men det har ändå läckt ut av det svarta innehållet. 

Kumla kommun, efter larm även här, har varit på plats och tagit prover i marken och i containern. Än så länge har man inte svar på proverna, men utgår från att det rör sig om samma typ av massa som vid Älvesta och Herminge, där man också hittat mängder med avfall. Huruvida det finns batteriavfall även i schaktmassorna på marken är inte klarlagt.

Enligt bland annat Sveriges Radio P4 Örebro ska massorna har blandats med jord och andra fyllnadsmassor, som kan ha sålts vidare.

Koppling till entreprenadföretaget

Samma källa berättar att marken tillhör en markägare som har en koppling till  entreprenadföretaget JS-entreprenad, som är iblandande i dumpningen i Herminge och Älvesta, söder om Hällabrottet.

Enligt samma person kan det även ha dumpats batteriaavfall på samma markägares mark, i Hallsbergs kommun. Vi har sökt markägaren för en kommentar.

Kumla kommun beslutade man tidigare i veckan att omgående börja sanera marken på den första gård där dumpningen först avslöjades, söder om Hällabrottet. Saneringen har redan påbörjats.

Kommunen släppte då också delar av den information som sades ligga under förundersökningssekretess. Bland annat att kommunen agerade först den femte november, när åklagaren hörde av sig och berättade att det pågick en förundersökning. Man har också berättat att ytvatten runt gården i Älvesta är förgiftat av avfallet, men att det inte föreligger någon omedelbar risk för grundvattnet i området. Kommunen har så här långt avsatt 1,5 miljoner kronor av skattemedel för saneringen.

Åklagaren har så här långt meddelat att det finns en person misstänkt för miljöbrott.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-12-21 7:15
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.