15 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Spännande kultur när nya året inleds

Tisdag 28 januari berättar Helena Tibblin om sin passion för fuchsior och Kumla trädgårdsamatörer byter fröer i biblioteket. Foto: FuchsiasällskapetTisdag 28 januari berättar Helena Tibblin om sin passion för fuchsior och Kumla trädgårdsamatörer byter fröer i biblioteket. Foto: Fuchsiasällskapet

En 101-årig konstnär, en legendarisk dragspelare, en grävande journalist - se där några spännande kulturprogram när 2020 inleds. Samt teater, släktforskning och blomsterfröjd.

- Som vanligt är det en stor variation på föreläsningarna, det blir ju så när vi samarbetar med så många olika aktörer, berättar Tomas Borg, kommunens kulturintendt på biblioteket. 

Gerd Görans konst

Om allt går väl så arrangerar den nybildade konstföreningen  (Konstslingans konstförening) ett möte med konstnären Gerd Göran, 101 år, tisdagen den 21 jnauari. Hon har varit verksam konstnär i över 80 år! I mars hålls en separatutställning med Gerds konst i vår utställningshall.

Tisdagen den 4 februari får bibliotekets magasin tjäna som intim teaterlokal även för vuxna. Skådespelaren Maria Arnadottir kommer att berätta sanna, sagolika och rentav lögnaktiga historier. Medarrangör är Kumla riksteaterförening. 

Berättar om vårdskandal

Det är tisdagar som gäller för arrangemangeen och den 11 februari kommer Anna Gustafsson, uppväxt i Kumla och numera journalist på Dagens Nyheter, för att berätta om Sveriges kanske  största vårdskandal, som fortfarande pågår. Konsulterna - kampen om Karolinska heter boken hon skrivit med kollegan Lisa Röstlund om hur sjukhuset togs över av konsulter från Boston. Dessa införde ett system med så kallad värdebaserad vård trots  protester från Karolinskas anställda. Hundratals miljoner kr försvann och nu ska personal sägas upp.

Pepparns dragspel

- Tisdagen den 18 februari har vi besök Per Zetterlund som i ord och bilder kommer att berätta om Leif ”Pepparn” Pettersson, den legendariske dragspelaren som gick bort alldeles för tidigt, Pepparns första dragspel finns för övrigt i Kumla , hos Dag Granell i Hagaby, berättar Tomas Borg.

I en sal på lasarettet… I varje familj finns de, skuggorna efter släktingar som drabbades av tuberkulos.  Tisdag 3 mars kl. 18:30 arrangerar Kumla släktforskarklubb en föreläsning om farsoten.

För hundra år sedan höll den fruktade farsoten Europa i ett hårt grepp. Bara i Sverige dog människor i tusental varje år och mångdubbelt fler drabbades, samtidigt som inget botemedel fanns i sikte. Släktforskaren Maria Andersson från Fellingsbro berättar 3 mars om ett av tuberkulosens många miljoner offer utifrån sin egen ångermanländska släkts historia.

Välkänd profil

- Torsdag den 26 mars förväntar vi oss många besökare, avslutar Tomas Borg. Då kommer nämligen  Tomas Sjödin, välkänd profil inom frikyrkorörelsen och för den breda allmänheten genom programmet ”Sommar” och ”Tankar för dagen”

Mer info HÄR

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-12-30 22:47
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.