Gå till innehåll
Kumla / Politik

Medborgarinitiativ om ungdomsfullmäktige i Kumla

Publicerad: 8 April 2024 13:12

Ett medborgarinitiativ om att upprätta ett ungdomsfullmäktige i Kumla har inkommit. "Det skulle vara en bra skola för kommunens framtida politiker och unga", skriver personen som lämnat förslaget.

Ungdomsfullmäktige är en relativt ny företeelse som vuxit fram i olika kommuner i Sverige och även i Finland. Exempelvis finns det numer ungdomsfullmäktige i Göteborg, Uddevalla, Alingsås och Karlstad. 

Vill att ungdomar är med 

Och varför inte snart även i Kumla?

Detta anser alla fall den person bakom medborgarinitiativet som nyligen inkommit till Kumla kommun. Personen skriver bland annat detta i sitt medborgarinitiativ: 

“Jag tycker att Kumla kommun ska upprätta ett ungdomsfullmäktige.  Antingen representanter från olika skolor i Kumla, eller ungdomar som valts oavsett skola. Gruppen skulle kunna sammanträda en gång i månaden alternativt varje kvartal”.

Att ge de vuxna fler perspektiv nämns som en orsak:

"Gruppen skulle ha som syfte att ge våra vuxna politiker fler perspektiv angående frågor som påverkar oss unga. Möjligheten till en direktkontakt mellan ungdomsfullmäktige och Kumlas politiker skulle kunna uppnås genom att ordföranden i ungdomsfullmäktige skulle få vara med och hålla ett anförande på varje kommunfullmäktige, och informera politikerna vilka frågor som drivs bland unga i kommunen"

“Kumla måste göra sitt”

Vidare nämns att det skulle fungera som en bra inkörsport till politiken:

"Man pratar ofta om att det är för få unga i politiken. I många av landets politiska föreningar är det stor brist på ungdomligt engagemang. Kumla kommun måste göra sitt för att bygga, leda och forma framtidens ledare. Grunden skulle kunna börja i ett ungdomsfullmäktige. Genom ett ungdomsfullmäktige där engagerade lärare på var skola kommer vara med och uppmuntra kommunens ungdomar att kandidera, kommer tröskeln för att bli engagerad i samhällsfrågor kortas ned".

Oavsett om det leder till en framtid som politiker eller inte tror förslagslämnaren att det kommer vara nyttigt att ha med sig för ungdomarna:

“Ett ungdomsfullmäktige skulle vara väldigt lärorikt för kommunens unga. Man kommer kunna få stora lärdomar om hur det kan vara att engageras sig i samhällsfrågor och det kommer ge bra meriter samt lärdomar för kommunens framtida politiker.”

Annons

kumla