Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
26 November 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Medborgarinitiativ om stadsbuss i Kumla

En stadsbuss som dagligen kör runt i Kumla på specifika hållplatser borde finnas. Framförallt skulle det vara till glädje för äldre. Detta anser kumlabon Ulla som skrivit ett medborgarinitiativ om saken.

Ullas medborgarinitiativ är inskickat för en vecka sedan. 

Hon anser följande:

"En liten stadsbuss, som speciellt skulle kunna betjäna äldre som ej har bil, ej längre kan cykla, men inte är så handikappade att de kan få färdtjänst, vore önskvärt. Givetvis skulle också andra åldersgrupper kunna vara betjänta av den. Exempel på hållplatser: 

I närheten av ICA Maxi. I närheten av ICA Profilen/biblioteket. I närheten av Lidl. Vårdcentralerna. I närheten av återvinningsplatser. Koloniområdet (Under sommarhalvåret). Stadsträdgården/Goda rum. Kyrkan/kyrkogården. 

Kommunen kunde be om råd av f.d. busschaufförer, som kört den lokala bussen tidigare, hur sträckan kunde dras, tider och frekvens. Tidtabeller skulle kunna skickas till alla hushåll tillsammans med ett kort introduktionsbrev på olika språk. En anledning till att den förra bussen i Länstrafikens regi de sista åren fungerade så dåligt var att tidtabeller ej fanns att få på bussen, tidtabeller satt inte på hållplatserna och till slut fanns inte ens numret på bussen där. Det blev en gissningslek. 

Med rätt och tydlig information och en genomtänkt sträckning och tider skulle denna buss kunna bli en fin service i Kumla och till stor glädje för många. Kumla skulle genom detta förslag kunna utveckla en fin service med fokus på speciellt de äldre i samhället (som lätt hamnar mellan stolarna), men även på andra som av någon anledning ej har bil eller kan cykla för att uträtta ärenden på olika platser inom staden".

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-09-26 10:53
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla