11 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Markägaren: Inget farligt på min mark

Den markägare som äger marken i Ekeby, där det står en container som kan innehålla svart massa, batteriavfall hävdar nu att det är det enda som finns på den vändplatsen.

– Det ligger till så här. Jag är bekant med en person som fick sparken från JS bygg & fastigheter i våras. Han ägde de här containrarna själv och ville ha med dem ur företaget när han slutade. Han frågade mig om jag hade någonstans där han kunde förvara dem. Det blev på den här vändplanen. Det är JS bygg & fastigheter som misstänks vara inblndade i avfallsdumpningen

Vändplanen ska enligt markägaren ha byggts för flera år sedan i samband med skogsavverkning.

– Det blev helt enkelt problem med att ha timmerbilar stå och lasta ute på Brånstavägen. Vi gjorde då den här vändplanen. Den är byggt av grus, sten, fyllnadsmassor. Sedan har vi inte tippat något där.  Det har dock inte funnits någon bom.  Jag vet att det varit folk inne och tippat något enstaka lass utan att fråga. Men där är det inte frågan om något farligt, utan mer krossad betong, det går att se med blotta ögat. Det är ingen som schaktat och flyttat material. Det finns inga farligheter  under ytan på den vändplanen. De närboende behöver inte vara oroliga för vare sig ytvatten eller sina brunnar. Det vågar jag lova, trots att inte kommunen fått svar på sina prover.

Containern inte rengjord

– Den som äger containrarna har noterat att det var något svart i botten på ett av dem, att det inte var rengjort. Vi har dialog med kommunen och har täckt flaket. Vi ska också spärra infarten.

Däremot finns planer på att tippa andra massor.

– Ja, planen var att köra muddermassor från muddringsarbeten vid Kvissmare kanal och tippa där. Vi får se om det blir av nu.

Inget avfall i Hallsbergs kommun

Ryktet om att det ska ha tippats avfall på hans mark i Hallsbergs kommun avfärdar markägaren som just rykten.

Han delar dock oron för att entreprenadföretaget vid upplaget i Herminge, kan ha blandat farligt avfall i jord och massor.

– Jag har pratat med folk som jobbat på JS bygg & fastigheter som hanterat säckarna.  En del hävdar att det har skett, andra säger att de inte vet. Har det skett ligger dessa förgiftade massor troligtvis under nyanlagda gräsmattor i Örebro. Markägaren berättar också att han under en period arbetade på JS bygg & fastigheter och därför känner folk.

–  Jag arbetade där under en tid, med slutade för ett par år sedan. Jag trivdes inte med hur företaget fungerade.

(Artikeln har uppdaterats)

 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-12-21 13:20
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.