Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
10 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Kicki och Marie fann varandra

Kicki och Marie i sin frodiga trädgård. Det bästa med Kumla är vänner och familj tycker Marie. Foto: Sandra WallinKicki och Marie i sin frodiga trädgård. Det bästa med Kumla är vänner och familj tycker Marie. Foto: Sandra Wallin

Kristina Fryxell, född i Sydkorea, adopterades som femåring av ett missionärspar från Kumla. I samma anda har Kristina nu funnit en dotter i Marie som för tre år sedan flyttade från Filippinerna till Sverige. Två bitar från två olika pussel som ändå passar så bra ihop.

Det är en varm sommardag när Kristina Fryxell och Marie tar emot i sin trevliga villa på Kvarngatan. Maries bästa vän Tyra är också på snabbvisit när Sydnärkenytts utsända tittar förbi. Tjejerna är klasskamrater och har känt varandra i tre år.

– Vi är båda lika roliga, och lite barnsliga. Och vi bråkar aldrig! svarar Marie på frågan om vad de gillar med varandra. 

Kom till Kumla

Marie är född i Filippinerna och tillbringade sina första åtta år där. Sen emigrerade familjen till Sverige, för ett liv på en annan ort. Särskilda omständigheter resulterade i att Marie på våren för tre år sedan kom till Kumla och Kristina, eller ”Kicki” som hon också kallas.

– Det var ett privat bolag som jobbar med familjehemsplaceringar som hörde av sig till mig. Jag var inte helt övertygad först, tänkte att, klarar jag verkligen av det här? Man måste ju vara där och finnas kvar, menar Kristina.

”Man måste vara en lejonmamma,” så som Marie själv uttrycker det.

– Jag har döpt henne till lejonmamman, så varje gång jag ger min telefon till min kompis föräldrar är det det namnet som står där, berättar Marie och förklarar att smeknamnet har en positiv mening.

Marie berättar att hon är en glad tjej som på fritiden gillar att måla, dansa och sjunga. – Jag skejtar också och kan bowla och så är jag extremt vig! 
Kunde inte släppa Marie

Maries före detta kommun tog över ansvaret från det privata bolaget. Kristina kunde inte släppa tanken på Marie och ringde upp kommunen för att erbjuda sitt stöd.

– Det kändes som om det var ”min” unge. Sen pratade jag med Natalie och Felix, mina vuxna barn, och dom gav mig sitt stöd, berättar Kristina.

En stor omställning

På frågan om hur det kändes att flytta hem till Kristina säger Marie att det var annorlunda.

– Det tog lång tid innan jag blev van vid Kicki. Jag trodde alltid att hon skulle ta ifrån mig mamma, ta hennes plats. Jag var sur och byggde murar runt mig, berättar Marie och visar hur hon byggde med kuddarna i soffan så att hon kunde sitta för sig själv.

Men bit för bit blev deras relation bättre och banden emellan dem växte. 

– Det har gått lite i omgångar, konstaterar Kristina.

Har liknande bakgrund

Mycket av det Marie har upplevt säger Kristina att hon själv känner igen. Hon är urpsrungligen också från Asien, är uppväxt på barnhem och kom till Sverige som femåring.

– Jag tror att det är bra både för mig och Marie att vi har liknande bakgrund. Det kan vara en fördel att inte se så annorlunda ut. Jag har ju växt upp med en blond syster och alla runtomkring mig var långa och smala medan jag var kort och mörk, förklarar Kristina.

Marie själv säger att hon inte tänkt så mycket på det men har märkt att många tycker att hon är väldigt lik Kristina som liten och även storasyster Natalie.

– Jag tror det ligger en viss bra känsla i det, att komma till en familj och känna sig mindre annorlunda, säger Kristina.

Gillar att hjälpa

Kristina är internationellt diplomerad psykoterapeut med inriktning på hypnoanalys och är även certifierad coach och NLP-kommunikatör. Hon driver sitt egna företag, Mänskliga Resurser, med egen mottagning.  Tidigare har hon bland annat arbetat inom vården och som kurator. Med andra ord, yrken som går ut på att hjälpa.

– Mina föräldrar var missionärer och vi bodde bland annat i Kongo där jag och min syster gick på internat. Dels är det väl min personlighet men det ligger även i miljön att vilja hjälpa. Sen att det blev min profession, det var nog mer en händelse, funderar Kristina.

Marie knöt snabbt an till sina syskon. När Marie kom till Kumla hade storebror Felix, som bor i en lägenhet på husets övervåning, köpt en stor gosehund till Marie. – Jag döpte honom till Noa!
Hot om utvisning

När Marie hunnit bo in sig hos Kristina kom plötsligt ett tungt bakslag. Migrationsverket ville utvisa Marie och placera henne på barnhem i Manilla. En ensam Marie skulle alltså sändas till Filippinerna.

– Jag tog genast kontakt med advokater och andra. Jag fick fantastiskt mycket hjälp och stöd. Några ställde upp och skrev bedömningar utifrån sin profession för att stötta så att Marie skulle få stanna.

Hela Kristinas familj, Felix och Natalie samt dennes sambo Andreas, var beredda att packa väskorna och åka med Marie till Filippinerna om utvisningen skulle bli av. Så blev det dock inte - Marie fick stanna.

– Men det var förstås jobbigt att leva i den ovissheten så pass länge. Man känner sig så hjälplös, berättar Kristina.

– Jag visste inte så mycket, litegrann bara, och det var nog ganska bra, inflikar Marie.

Kristina är tacksam över stödet hon fick när utvisningshotet hängde över familjen.  – Andra gav mig input utifrån erfarenheter av liknande fall och Maries klassmentor, hon var helt fantastisk under hela den här tiden. Och vänner, både nära och de på lite avstånd visade massivt stöd. Sånt betyder allt!
Lägger till namn

Nu har Marie permanent uppehållstillstånd och Kristina har också fått vårdnaden om henne.

– Jag ska lägga till Fryxell som mitt efternamn och också heta Astrid i mellannamn, efter Kristina, avslöjar Marie.

Det bästa med Kumla då?

– Vänner och familjen. Och Gucci (familjens stiliga svarta katt), skrattar Marie.

Vad Marie ska bli när hon är stor har hon inte börjat tänka på än, ”jag är för ung”, men veterinär är något som lockar lite.

– Jag älskar djur!

Kommentera artikeln
Publicerad: 2019-08-30 23:22
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.