Gå till innehåll
Kumla
En person i blått förkläde och vit mössa står framför en slaktad gris som ligger på ett bord.

Vinnare av Styckar-SM 2024 blev Måns Johansson från MOAB, Kumla. Här har han fått sin grishalva och funderar på vad han ska stycka fram för att vinna. Foto Boel Ferm.

Måns från MOAB bäst i Sverige på att stycka grisar

Publicerad: 28 October 2024 10:28

Vem i Sverige styckar en halv gris bäst, snyggast, snabbast och får ut mest pengar för köttet? Jo Måns Johansson, som jobbar som styckare vid styckningsföretaget MOAB i Kumla. Han blev svensk mästare på att stycka griskött vid Styckar-SM i Malmö, som hölls förra veckan.

Måns har slaktat och styckat under hela sitt vuxna liv, i 37 år. Han var slaktare redan på den tiden Farmek hade slakteri vid Ormesta i Örebro, men när Farmek lades ned satsade han på styckning av gris. Nu har han styckat vid MOAB i 27 år och från denna vecka kan han titulera sig svensk mästare. 

Stor brist på styckare

Lantbruksminister Peter Kullgren invigde SM-dagen och delade ut priserna både i Styckar-SM och Chark-SM. som hölls samma dag. 
– Går det dåligt för mig nästa val, kan jag tänka mig att bli styckare. Den som inte får behålla det jobb man har är skyldig att övergå till något annat, sa Peter Kullgren. 
– Jag styckar grisar ibland, men det är vildsvin, sa han.  
Han prövade på att inför den 600 personer stora publiken stycka en skinka under ledning av en skinkmästare. 
– Det är bra att det bli uppmärksamhet kring styckaryrket, säger VD Michael Oldin, MOAB, som är stolt över att ha duktiga medarbetare. Det är ett bristyrke och det är svårt att få tag på skickliga styckare. Väldigt många som jobbar vid svenska styckerier kommer från andra länder.

Styckar 6 grisar på 30 minuter vid rullbandet

Tävlingsmomentet var att Måns Johansson och hans medtävlande fick 30 minuter på sig att stycka en halv gris på bästa sätt. Både att få ut snygga och aptitliga styckningsdetaljer med lika form och rätt vikt och samtidigt få bästa kalkylen på grishalvan. Många produkter kan tillverkas av en gris, en del med högt kilopris, en del med lågt. Det är alltså inte enbart kunden som ska bli nöjd med styckningen, utan även ägaren till styckningsföretaget. 
30 minuter går fort vid en tävling, men i vardagen vid MOAB styckar man 6 grisar på samma tid. I tävlingen användes handsåg, men yrkesmässigt vid det rullande bandet finns elsåg och andra hjälpmedel, även om det allra viktigaste vid styckning är att ha vassa knivar. 
Vid tävlingen i Malmö kunde vi se hur Måns och de andra deltagarna gjorde första viktiga momentet, att skära ut filén. Sedan klöv man kroppen med sågen. Blir inte filén bra, så går inte slaktkalkylen ihop. Det är en stor heder att vinna Styckar-SM.
Chark-SM och Styckar-SM arrangeras vartannat år av styckarnas och charktillverkarnas egen fackorganisation Kött och Charkuteriföretagen samt tidskriften Kött & Chark.

Annons

kumla