Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
28 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

"Man får höra roliga historier"

Helena Karlsén håller öppet i kaffestugan på Kvarntorpshögen.Helena Karlsén håller öppet i kaffestugan på Kvarntorpshögen.

Sedan tre år jobbar Helena Karlsén i kaffestugan längst upp på Kvarntorpshögen.
– Det är 22 året kaffestugan funnits här. Man får höra en del roliga historier, både om när högen bygdes och om konstverken, säger Helena.

​– Här om dagen kom exempelvis en familj som kände en av kvinnorna vars bröst avbildades på konstverket “Bröstskål”, berättar Helena och pekar på konstverket en bit nedanför kaffestugan.

Skålen, som skapades av av konstnären Ulf Rollof år 2000, har blivit lite av en snackis just i år. För första gången är det nämligen vatten i skålen.

– Det vår vaktmästare som kom idén att fylla den med vatten, nu undrar alla över det. “Har det alltid varit vatten i den” frågar de. Det har det alltså inte.

En annan dag kom en familj som hade med sig en äldre man, i åttio-årsåldern.

– Han berättade att han bott hela sitt liv inte långt från Kvarntorpshögen, och mindes tydligt när oljeutvinningen pågick, men, han hade aldrig varit här uppe, det var premiär.

Kaffestugan har öppet fram till fem varje dag under juni, juli och augusti. Vill man avnjuta en kopp kaffe och en macka med Sydnärkes häftigaste utsikt är stugan rätt plats, även om utbudet av kaffebröd inte är så imponerande.

Om någon dag kommer den minst sagt välkända konstnären Lars Vilks nya konstverk, Corona på plats. Det ska stå på samma plats som det nedbrunna Waaall.

Det är Kumla kommun som driver kaffestugan.

– Ett problem den här sommaren har varit skadegörelse och inbrott, flera gånger. Dörren har blivit sönderbruten en gång, det är tråkigt och kostar pengar, säger Helena.

Ulf Rollofs bröstskål. Nu med vatten. Ulf Rollofs bröstskål. Nu med vatten.
Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-06-22 16:33
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.