Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
07 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Malin fick trädgården totalt sönderbökad

Det är ordentligt tillbökat i Malin Nykvist gräsmatta. Foto: Henrik ÖstenssonDet är ordentligt tillbökat i Malin Nykvist gräsmatta. Foto: Henrik Östensson

För Malin Nykvist och hennes familj i Örsta blev förra helgen både besvärlig och lite chockartad.
– När vi vaknade på fredagen var stora delar av trädgården uppbökad av vildsvin, även där våra barn normalt leker.
Malins man ägnade hela helgen åt att återställa gräsmattan, vända på alla tuvor, ett jobb som visade sig var helt förgäves.

På måndagen var det nämligen dags igen, då var skadorna än värre än tidigare när familjen vaknade på morgonen.

– Ja, det ser ju ut som någon plöjt med traktor här. Vi vet inte riktigt vad vi ska göra, säger Malin och går ut i det uppbökade området. 

Det är rejält mjukt och kanske 150-200 kvadratmeter stort. Svinen har varit runt lekstugan och gungställningen. På flera håll sticker kabeln som utgör slinga för familjens robotgräsklippare upp, avsliten. En bit bort finns en lite jordhög där familjen förvarar jord. Även den är helt uppbökad.

Malin Nykvist tycker det är lite olustigt med svinen, trots att hon aldrig sett dem. Malin Nykvist tycker det är lite olustigt med svinen, trots att hon aldrig sett dem.
Ska sätta staket

– Vi råkade utför det här för tre år sedan, men sedan har det varit bättre. Vi köpte redan då utrustning för att hägna in hela vår trädgård med elstängsel. Men det har inte riktigt blivit av, det är rätt mycket jobb. Men nu måste vi nog göra det, fortsätter Malin.

Malin och hennes familj bor med skogen runt omkring sig. På ena sidan susar bilarna på riksväg 52 förbi en bit bort och på andra sidan ligger skogen. Men även bortom riksvägen är det skog.  Det är Kumla kommun som äger skogsmarken. 

– Trots att vildsvinen helt uppenbart finns hör har vi aldrig sett dem. Vi sover ju på nätterna, säger Malin.

Har ansvar

– Det är klart vi som markägare och kommun har ett visst ansvar. Vi har gjort en del, men behöver göra mer. Vildsvinsstammen ökar närmast explosionsartat. Vi kanske inte får frågor och klagomål om vildsvin dagligen, men ofta, varje vecka, säger Åsa-Hanna Halén på Kumla kommun.

Åsa-Hanna Halén menar att vildsvinen är något nästan alla kommuner diskuterar just nu. 

– Vi är långt ifrån ensamma om de här problemen. Vi har kommunjägare, tre stycken, som skjuter en del vildsvin. Vi har också på olika ställen röjt i skogen för att göra den mindre trivsam för vildsvin. Vildsvin uppskattar täta snår.

– Vi har också underlättat för skyddsmark både på mark som gränsar till kommunal mark. Även jordbruksarrendatorer på kommunal mark har fått förenklade regler för skyddsjakt.

Tilltagit de senaste åren

Något som ställer till problem när vildsvinen börjar dyka upp nära tätorter och i tätorter är att det ju är förenat med stora risker att jaga i områden där det bor och rör sig människor. Det går, men kräver mer av jägare och markägare.

– Det finns en utredning, ett förslag på hur kommuner ska kunna arbeta övergripande med vildsvinsproblematiken.

Har ni tagits på sängen av den ökande vildsvinsstammen?

– Både och. Vi har varit väl medvetna om och arbetat med problemen i flera år. Men det är klart att det är nytt på många sätt. Det är ju ett problem som uppstått de sista 5-10 åren i takt med att svinen sökt sig allt närmare tätorter. Det är ju också ett komplext problem, inte riktigt som de andra kärnområden en kommun är van att hantera.

Känner viss oro

Trafiken är ett annat bekymmer med allt fler vildsvin.

–  Här om natten körde någon på ett vildsvin ute på stora vägen, svinet flydde i i vår trädgård verkade det som Vi hade eftersöksjägare på plats med hundar här, fortsätter Malin.

Känner du dig orolig, rädd att gå ut när du vet att svinen finns i skogen.

– Jag har väl inte varit det tidigare. Men om man tittar på skadorna här inser man ju att det måste vara många svin. Våra barn leker ju ofta ute och vi går promenader i skogen, inte sällan när det är mörkt. Klart man tänker lite på att det är en massa vildsvin runt omkring, även om man ju inte kan se dem, säger Malin.

Man får skyddsjaga i trädgård

Som markägare kan man skyddsjaga på sin egen mark eller i sin egen trädgård om man har problem med vildsvin som ställer till skador. Men man måste bland annat ha tillgång till en hund för eftersök om ett djur blir skadskjutet. Man har också en lång rad regler och säkerhetsföreskrifter att rätta sig efter. Man får ju exempelvis inte skjuta i tätbebyggt område. Om man inte är jägare själv kan man ta hjälp av någon som är van jägare och har eftersökshund.

– Vi har pratat om det det, säger Malin.

Åsa-Hanna menar att man, om man bor i skogen, eller skogsnära också kan räkna med påhälsning.

– Sådan är ju naturen, även om jag har förståelse för att det inte är roligt när man drabbas hårt. Att sätta upp staket, elstängsel, är en bra idé, avslutar Åsa-Hanna Halén.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-22 12:05
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.