15 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Tragiska dödsfall i dumpningsbolaget

JS Bygg och fastigheters upplag vid Attersta, där det fortfarande står kvar storsäckar med avfall. Foto: Henrik ÖstenssonJS Bygg och fastigheters upplag vid Attersta, där det fortfarande står kvar storsäckar med avfall. Foto: Henrik Östensson

Bolaget JS Bygg & fastigheter AB, Kumla, som varit inblandat i dumpningen av batteriavfall utanför Hällabrottet har haft ett tufft år med tragiska dödsfall och sviktande ekonomi. Företaget är nu försatt i konkurs.

På Husabergs udde omkom en anställd på JS Bygg & fastigheter natten till den åttonde juni i fjol. Foto Christian Vargahed.

I ett meddelande som skickades ut till personal och andra som arbetat åt företaget, skriver företagets VD, Stefan Öhman att företaget haft ett svårt år ekonomiskt och att man, under slutet av året, inte fått betalt för utförda arbeten. All verksamhet stoppades vid årsskiftet och anställda arbetsbefriades. Den sjunde januari begärdes företaget i konkurs.

Totalt hade företaget cirka 15 anställda .

Inblandat i dumpning

Företaget var iblandat när avfall från återvunna batterier, som både är basiskt och innehåller mycket tungmetaller, hamnade under jorden på en liten åker söder om Hällabrottet. Enligt vad bland annat Nerikes Allehanda skriver ska JS ha arbetat på uppdrag av ytterligare ett bolag, baserat i Eskilstuna.

I samband med att dumpningen vid Hällabrottet uppdagades hittades även ett stort upplag vid Attersta, nära riksväg 51, där man sorterat jord, grus och ställt upp mängder med storsäckar med  den miljöfarliga batterimassan. Enligt flera källor finns det nedgrävda, dumpade batterimassor även under jorden på platsen. Verksamheten där är stoppad. Upplaget och maskinerna tillhörde det nu konkursade JS Bygg & fastigheter. Upplaget ligger i Örebro kommun.

JS bygg & fastigheter var inblandad i dumpningen av batteriavfall på en åkerlapp söder om Hällabrottet. Marken är nu sanerad på kommunens initiativ. Foto: Henrik Östensson
Dålig ekonomi

Flera före detta underleverantörer, eller så kallade F-skattare Sydnärkenytt varit i kontakt med vittnar om att företaget haft det kämpigt i ett par år. I maj i fjol uppstod osämja och en av företagets delägare och grundare drog sig ur och lämnade företaget. Det skedde i samband med att lastbilsflak med den miljöfarliga svarta massan hamnade på en vändplan i Ekeby, vilket Sydnärkenytt tidigare berättat.

–  Flaken tillhör delägaren som lämnade JS Bygg & fastighet i våras.  Han frågade om jag hade någonstans att ställa flaken. De tillhörde honom privat och han ville ha dem med när han lämnade JS. Jag hade en ledig vändplan. I höstas visade det sig att en av containrarna innehöll den miljöfarliga batterimassan, säger markägaren till Sydnärkenytt.

–  Nu lutar det tyvärr åt att bortforslandet av den svarta massan kan hamna på mig. Olyckligt. Hade jag vetat att flaken inte var tomma, rengjorda, hade jag aldrig tillåtit att de ställdes här. 

Två dödsolyckor

Men företaget haft också haft andra svårigheter under året som gått. I juni inträffar två två tragiska händelser, som kan uppfattas som märkliga sammanträffanden. Två av företagets femton anställda omkommer då inom en kort tidrymd i skilda dödsolyckor av ovanligt slag i Sydnärke.

Natten till den åttonde juni brann en husvagn tillhörande ett par på campingen Husabergs udde söder om Askersund. Två personer omkom. En av de omkomna var  en av de mest erfarna och omtyckta grävmaskinisterna på JS Bygg och fastigheter AB. Polisen har rubricerat händelsen som en olycka.  

– Initialt betraktade vi händelsen som allmänfarlig vårdslöshet. Men vi hittade inget då som tydde på inblandning från någon utifrån. Nu är händelsen avskriven som en olycka, säger Karin Eldblom, förundersökningsledare polisen Hallsberg.

Ytterligare dödsolycka

Bara några veckor senare, natten till den 23 juni, händer nästa olycka. Även den i Sydnärke. Två personer omkommer i en gasolycka i en fritidsbåt, förtöjd vid Hjortholmen, utanför Olshammar. Även där är en av de omkomna en nyckelperson i JS Bygg & Fastigheter. Enligt vad Sydnärkenytt erfar hade han hand om bland annat prospektering och byggande av småhus. JS hade ett avtal med en småhustillverkare.

Natten till den 23 juni, några vekor efter husabergs udde, omkom ännu en anställd i företaget, i en ny olycka utanför Olshammar: Foto Marika Runfors.

Polisen betraktade först händelsen som mord eller allmänfarlig vårdslöshet.  Men man har inte kunnat hitta något som tyder på att ytterligare personer varit inblandade. Nu har man avskrivit även den händelsen som en olycka. Polisen menar även att händelserna, trots sambandet, inte ska ha med varandra att göra på något annat sätt.

Mark sanerad

Den mark där avfallet dumpades utanför Hällabrottet är i dag sanerad. Det var Fortum Waste Solutions (fd Sakab), som sanerade marken på uppdrag av Kumla kommun. Så här långt har saneringen kostat skattebetalarna i Kumla cirka en miljon kronor. Kommunen hoppas dock att man ska kunna få betalt för kostnaderna av markägaren. Marken ägs av en enskild firma  och det finns utmätningsbara tillgångar.  Vid upplaget i Attersta däremot,  står det mesta kvar orört. Bland annat fortfarande mängder storsäckar med avfall, svart batterimassa.

Henrik Östensson

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-01-21 8:07
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.