Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
25 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19
Så här såg det ut tidigare i våras när arbetet med projektet var i full gång. Foto: Jelena Rundqvist

Hade vernissage för konstprojekt

Bortom de blå bergen är namnet på det treåriga pilotprojekt som utförs av Konstfrämjandet Bergslagen tillsammans med kommunerna Kumla, Lindesberg och Degerfors. Först ut att delta i projektet var  Kumla kommun där stenindustrin i Hällabrottet gav inspiration till konstutställningen Jag är Stenart.

Tillsammans med konstnären Jelena Rundqvist har tredjeklassare på Tallängens skola jobbat med stenen, som ju är en viktig del i Hällabrottets historia, som material, objekt, rum, koreograf och medarbetare.

Lyckad vernissage

I fredags var det så dags för vernissage för barnens utställning som fått namnet Jag är Stenart. På plats presenterade Jelena Rundqvist, tillsammans med barnen, konstprojektet Bortom de blå bergen och den aktuella utställningen. 

Föräldrar, släkt och andra nyfikna visades runt på platsen och fick höra tankarna om arbetet som pågått i Hällabrottet under vårterminen. De som var där erbjöds även en guidad visning av Stenarbetsmuseet och Yxhults huvudkontor, levererat av Yxhultsbygdens Kultur- och Hembygdsförening.

Efteråt kunde de som ville stanna kvar och njuta av en grillkväll i gemytligt sällskap.

Så här ser en del av installation ut i färdig form. Foto: Konstnärsfrämjandet Bergslagen
Workshops viktig del

Grundidén i projektet bygger på kunskap genom görande. I flera olika workshops har eleverna på Tallängens skola arbetat med sten, utifrån platsen och dess historia, under Jelenas ledning. 

Det hela resulterade i en konstnärlig gestaltning som lämnar ett bestående avtryck på platsen. I skogen bakom Stenarbetsmuseet har barnen skapat skulpturer, en slags interaktiv installation i sten, som kommer att bli kvar permanent. Små möbler gjorda i sten som passar in i och förgyller den omgivande naturen.

Allt är dokumenterat

Processen har dokumenterats i video och bild som sedan sammanställts i ett videoverk samt en trycksak om projektet. De har man redan offentliggjort i samband med utställningen och den avslutande presentationen.

Instagram kan man se bilder från projektets början fram till dess slut. Och så kan man förstås besöka den permanenta utställningen i Hällabrottet! Den som vill veta ännu mer om projektet hittar information HÄR

Samma ämne:

Kommentera artikeln
Publicerad: 2018-06-04 16:16
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.