13 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Ungdomar bjöd på Luciakonsert i kyrkan

Kumla kyrka var välbesökt när barn och ungdomar anordnade Luciakonsert. Foto: Johnny Ericsson.Kumla kyrka var välbesökt när barn och ungdomar anordnade Luciakonsert. Foto: Johnny Ericsson.

Årets Luciakonsert i Kumla kyrka blev välbesökt. Kumla Kulturskola och Kumlabyskolan bistod med runt 40 medverkande barn och ungdomar. Och i kollekten samlades nästan 4 000 kr in som skänks till Lions Cancerforskningsfond.

Redan kl 17:30 var det kö in till kyrkan och parkeringarna var nästan fulla. Det är möjligt att de senaste veckornas trista gråväder gjorde att Kumlaborna nu längtade efter lite ljus i mörkret. Och ljus i mörkret blev det sannerligen.

Tomtar från Kumlaby trippade 

Kyrkoherde Bo Jernberg hälsade medverkande och besökare välkomna. Bo berättade legenden om Lucia från Syrakusa på Sicilien. När klockan var sex var belysningen i kyrkan nästan helt neddämpad.

Fea Nordström var Lucia.

Den enda belysnigen var ett svagt sken från de förgylda lamporna i taket och ljuset från korets två ljusslingeprydda granar. Kyrkan var helt fylld och alla satt förväntansfulla.

Så hördes en sång från entrén. Det var Lucia med ett dussin tärnor som sakta skred gången fram sjungande Sankta Lucia. Lucia hade kommit till Kumla kyrka för att sprida lite ljus i mörkret.

Lucia och tärnorna var elever från Kumla kulturskola. De  började sjunga några kända julsånger sedan var det dags för "Midnatt råder......". Då dök de upp, tomtarna ur vrårna. Hela gången fram till kören trippade "tomtar" med ljus i handen. Ett mycket kul inslag med elever från Kumlaby skola årsklass 1 till 9.

Nästan 4 000 kr skänktes 

Lucia med tärnor, och nu utökad med barnkören innebar totalt över 40 medverkande, fortsatte nu sjunga kända och mindre kända julsånger. Dagens Lucia, Fea Nordström, var solist.

Lucia med tärnor var under ledning av Eva Dobreff och eleverna från. Kumlaby skola leddes av Therese Carlsson, Maria Ferm och Elias Svensson.

Efter konserten kunde besökarna lämna ett bidrag till Lions Cancerforskningsfond vid USÖ och Akademiska i Uppsala. Alla bidrag till fonden går oavkortat till forskning.  Man fick in 3 755 kr. Det är nytt rekord för Lucia-insamlingen och varje krona går till forskning.

Lions Club ber att få tacka alla givmilda besökare.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-12-15 13:46
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.