28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Manifesterar för ungas mänskliga rättigheter

Ljusmanifestationen äger rum i 60 städer, så även i Kumla. Foto: Myriams-Fotos (CC)Ljusmanifestationen äger rum i 60 städer, så även i Kumla. Foto: Myriams-Fotos (CC)

Nu på söndag, den 24 november kl. 17, arrangerar föreningen Hitta hem och nätverket Tillsammans för Kumla en ljusmanifestation på Kumla torg. Detta för att uppmärksamma konsekvenserna av den tillfälliga begränsningslagen och hur den slagit mot barns och ungas mänskliga rättigheter.


Manifestationen genomförs på initiativ av #vistårinteut och är landsomfattande. På fler än 60 orter i Sverige hålls samtidigt ljusmanifestationer. 

Ödesdigra konsekvenser

24 november 2015 började Sverige retroaktivt tillämpa lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige.

Lagen skulle minska antalet asylsökande till Sverige men konsekvenserna, väl beskrivna av i princip samtliga remissinstanser, har blivit ödesdigra, skriver man i ett pressmeddelande.

Lösningar, inte rädsla

”Därför går vi man ur huse den 24 november. Från norr till söder samlas tusentals människor från en mängd olika lokala nätverk, församlingar och föreningar som alla vill att politikerna börjar tala om lösningar och hopp istället för rädsla.

Vi vill ha modiga politiker som tar strid för barns och ungas mänskliga rättigheter. Vi vill ha politiker som förstår att barn och unga som varit på flykt behöver trygghet. 

Vi vill ha politiker som kan lösa situationen för att alla ska kunna fokusera på att bygga tillit mellan civilsamhälle, myndigheter och politiker och för att vi ska kunna vända vindarna. 

Vi vill att politikerna hittar en lösning så att de barn och unga som flytt till Sverige och varit länge i vårt land ska få stanna.” 

Engagerar sig

Yrkes- och volontärnätverket #vistårinteut består av 11 000 professionella och volontärer som som på ett eller annat sätt möter, arbetar med och är engagerade i gruppen ensamkommande barn och unga. Deras Facebooksida följs av drygt 77 000 personer. Nätverket är politiskt och religiöst obundna. 

#vistårinteut ser ensamkommande barn och unga som bärare av rättigheter enligt FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna, FNs barnkonvention och Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-20 13:01
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.