04 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Kumlaprofilen Lennart Wilson har avlidit

Anstaltschefen som fånge på revyscenen - humanisten Lennart Wilson visste att bjuda på sig själv. Foto Kumla kommuns bildarkiv Anstaltschefen som fånge på revyscenen - humanisten Lennart Wilson visste att bjuda på sig själv. Foto Kumla kommuns bildarkiv

Förre anstaltschefen och Kumlaprofilen Lennart Wilson har avlidit 95 år gammal. Han var fängelsechefen som hamnade i hetluften när det var rymningar men som också bjöd på sig själv som sjungande revyartist.

Fångvårdsinpektör Lennart Wilson på en av de nya rastgårdarna med "bås" 1966. Foto: Örebro-Kuriren 
Uppträder med det lokala kåkbandet på anstalten. Foto: Örebro-Kuriren arkiv/ Örebro läns museum
 "I Dit it My Way", Lennart Wilson sjöng bra långt upp i åren. Här inför föreningen Gata upp, gata ner. Foto Kenneth Haglund

Lennart Wilson var född i Malmö 1925 och studerade juridik i Lund. Till Kumla och den nya anstalten kom han 1965 för att ta över som högste chef 1967, ett ansvar han axlade ända till 1990.

Han var en utåtriktad natur, alltid elegant klädd och beredd att ge pressen kommentarer när Kumlaanstalten hamnade i strålkastarljuset i samband med rymningar och upplopp, vilket kunde vara ansträngande ofta vissa perioder.

Många påhopp

I Jubileumsboken om anstalten från 2015 visade Lennart Wilson en trave pärmar med bilder och pressklipp där påhoppen inte saknades.

- Jag hade aldrig klarat alla påhopp utan ett bra förhållande, Ingrid och jag har varit gifta i 63 år, ett rakt igenom lyckligt äktenskap, sade Lennart Wilson i boken. (Ingrid Wilson avled 2016.)

Med gott hjärta

Sträng, rättvis och med ett gott hjärta var omdömet om Lennart Wilson som anstaltschef. Under hans tid inleddes en humanisering av kriminalvården, till exempel att sluta kalla internerna för nummer utan med deras namn.

- Vi ville visa att det går att jobba tillsammans och jag var med och startade musik- och teaterverksamhet på fängelset, har Lennart Wilson berättat.  Sång, musik och teater förenar människor, jag var själv med och sjöng och uppträdde tillsammans med internerna.

"My Way" favoriten

Det var en sida som överraskade både personal, fångar och Kumlaborna, han gillade att stå på scen och framträdde gärna både internt och som medverkande under flera år i Kumlarevyns shower. Han var också en trogen körsångare

En favoritlåt var I Did it My Way, Frank Sinatras glansnummer, som Lennart Wilson ännu med kraftfull stämma kunde höras sjunga som 90-åring när Kraxrevyn hade ett evenemang. Han höll tonen hela vägen kan undertecknad intyga.

Med Lennart Wilsons frånfälle har en märkesman gått ur tiden, en viktig del av Kumlas moderna historia.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-04-05 23:32
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.