21 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Lars Vilks Corona på plats på högen

Ett konstverk lyfts på plats. Foto Henrik ÖstenssonEtt konstverk lyfts på plats. Foto Henrik Östensson

Under tisdagen lyftets det konstverk som ska ersätta Lars Vilks Waaall på plats. Konstnären var inte själv på plats, men väl kommunalrådet Katarina Hansson (S) och Anders Fasth, projektledare för Konst på hög.

Waaaall brändes ner 2018. Då hade konstverket stått i 20 år. Lars Vilks byggde Waaall 1998 till invigningen av Konst på hög. På toppen fanns en speciell flagga och en spegel, som skulle reflektera solljuset mot Hallsberg.

Vilks ville att det skulle riktas mot Svampen i Örerbro, men det gick liksom inte att fixa ljusmässigt. Solen är på fel ställe, minns Anders Fasth

Försäkringspengar betalar

Sommaren 2018 brändes konstverket som sagt ner.

– Det är försäkringspengarna från den branden som nu betalar det nya konstverket. Vi klarar den budgetramen med viss marginal, säger Gertrud Åstrand, kulturchef i Kumla.

Det är företaget PK:s Mekaniska i Kumla som gjort konstverket, Corona efter ritningar från Vilks. Det är elva meter högt. Placeringen gör att det kommer synas långt. Det är tillverkat i galvaniserat stålplåt och rostfri stålplåt. Stjärnorna exempelvis, är i rostfritt.

– En rolig dag, ett privilegium. Vi tror väl att ett konstverk i stål ska stå emot både stål och brand, sa Katarina Hansson.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-06-23 12:50
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.