Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
02 June 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Konstnären
Lars Vilks är död

Konstnären Lars Vilks vid sitt verk Corona Borealis på Kvarntorpshögen i fjol. Konstnären Lars Vilks vid sitt verk Corona Borealis på Kvarntorpshögen i fjol.

Konstnären bakom konstverket Corona Borealis på Kvarntorpshögen, Lars Vilks, är död. Han omkom i en bilolycka utanför Markaryd under söndagseftermiddagen.

Både Vilks och de skyddspoliser som färdades i bilen omkom när bilen fattade eld.

Vilks har under många år levt under mordhot och har skyddats av säkerhetspolisen. Sedan konstprojektet ”Muhammed som rondellhund” 2007 har Vilks utsatts för flera mordförsök och har sedan dess haft personskydd.

Vilks var känd för att utmana. Han blev känd genom att bygga jätteskulpturprojektet ”Nimis” av drivved, utan bygglov. Projektet har sedan det skapades 1980 kantats av ständiga processer som en del av verket.

Han byggde också en skulptur av rivningsvirke på Kvarntorpshögen i samband med att den permanenta utställningen ”Konst på hög” öppnade. Verket, som kallades Waaaal, totalförstördes i en anlagd brand 2019.

Förra året var Vilks på plats igen och skapade då ett nytt verk för att ersätta Waaaal, Corona Borealis. Han blev 75 år.(HÖs)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-10-04 6:28
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla