26 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Lars Gunnar blev rånad hemma på gården

Lars Gunnar Lannhard blev av med mobiltelefgon och bilnycklar när han råkade stänga in vad som troligen var tjuvar. Foto: Henrik ÖstenssonLars Gunnar Lannhard blev av med mobiltelefgon och bilnycklar när han råkade stänga in vad som troligen var tjuvar. Foto: Henrik Östensson

På torsdagen blev 80-årige Lars Gunnar Lannhard i Stenåsen, Hardemo, rånad på sin telefon och lätt misshandlad hemma på sin gård.
– Jag mår bra, men sov väl inget vidare i natt berättar han.

– Jag är inte rädd, men det är klart jag är lite skakad. Om samma sak hände igen skulle jag rycka till mig något tillhygge och försöka demolera deras bil, säger han.

Han berättar att han inte slagits sedan han var barn, då var det sina syskon han slogs med.

– Eftersom jag var äldst då hade jag visst övertag. Det fungerade inte den här gången.

Lars Gunnar Lannhard skulle åka till Vingåker för att köpa verkstadsutrustning.

– Jag hade hittat en pelarlyft på annons, berättar han.

Innan han åkte behövde han lasta av lite saker som låg på flaket på den pickup han tänkte använda.

– Det var då jag såg den vita skåpbilen. Jag åkte in bakom och klev ur bilen. Den blev därmed instängd. Men det tänkte jag inte på då. Jag trodde det var personal från det bolag som bygger kraftledning i området. De bygger en väg här och jag behövde prata med dem. Men jag såg ju på en gång att det inte var de. De hade inte reflexvästar och bilen hade utländsk nummerskylt.

Tre personer

– Jag gick fram till de tre personer som stod utanför bilen. två män och en kvinna, 25-30 år. Jag frågade vad de gjorde där och bad dem öppna bakluckan. Jag ville se om de stulit något. Jag fick rätt snabbt uppfattningen att de faktiskt förstod svenska. men de talade på något annat språk, jag uppfattade det som ett slaviskt språk, liknande ryska.

Lars- Gunnar lyckades faktiskt få gärningsmännen att öppna bakluckan. Under tiden dokumenterade han med sin mobilkamera, nummerskylt, ansikten, allt.

I bilen låg en massa däck.

– Jag trodde inte de var mina. Kände inte igen några. Men jag krävde ändå att få veta vad de gjorde där, inne på min gård.

Tar telefonen

Sedan började saker eskalera. Lars Gunnar krävde att få fotografera gärningsmännens legitimationer.

– Då började de prata upprört med varandra, Kvinnan kom fram och lät hotfull, hon kom mycket nära mitt ansikte och skrek. En av männen gör ett utfall, slår efter mig för att ta mobilen, men jag lyckas hoppa undan. Han gör ett förnyat försök. Jag värjer mig, försöker parera med knytnävar och armar, mannen slår, jag försöker slå tillbaka.

Efter en stund verkar dock mannen ge upp och går mot bilen.

– Men då verkar det som kvinnan, som varit kvar vid bilen, uppmanar honom att försöka igen. Jag tror hon ville ha mobilen för att jag inte skulle kunna lämna bilderna till polisen.

Kvinnan uppmanar en av männen

På kvinnans uppmaning kommer då mannen tillbaka för att ta mobilen en tredje gång.

– Tredje gången hade jag ingen chans. Han slår mot ansiktet, jag parerar, men har ju samtidigt mobilen i handen. Han får nu tag på mobilen.

Under tiden har den andra mannen sprungit till Lars Gunnars bil, startat den och flyttat bort den så gärningsmännen nu kan dra iväg med en rivstart.

– Jag rör mig då själv mot min bil, Men då inser de antagligen att jag har för avsikt att följa efter. De stannar då och tar med sig min bilnyckel. Jag tror både nycklar och mobil ligger i diket i närheten. Jag ska låna en metalldetektor för att leta.

Har du i efterhand reflekterat över att det kunnat gå mycket värre?

– Jo, lite omtumlad är jag nog. Låg vaken i natt och fungerade. Tänkte på det som hände och på andra kriminalfall. Jag har varit journalist och skrivit om sådant förr. Jag brukar vara noga med att låsa och så, kanske blir jag än mer försiktig. Det har varit stölder här förr. Det har försvunnit diesel, ved och en gammal gräsklippare.

Lars Gunnar menar att det här med att bara fotografera med facit i hand var ett misstag,

– Det hade ju varit perfekt, om de inte tagit mobilen. Jag hade lite otur. Min molntjänst, där bilder lagras, var full. Annars hade troligen bilderna gått över dit automatiskt.

Han menar att det enda sätt som finns att stoppa liknande kriminalitet är att hjälpas åt, hålla uppsikt och dokumentera registreringsnummer och liknande.

– Jag tror samverkan i en bygd är enda sättet att stävja sådant här. Håller alla koll försvinner de snart från området.

Har polisen pratat med dig?

– Det har de, de var på plats igår. De gav väl inte så jätte mycket hopp, De sa att en utredning kan ta tid och att polisen just nu har mycket andra grövre våldsbrott som prioriteras.

I skrivande stund verkar inte polisen ha några spår efter gärningsmännen. När vi sökte polisen nu på fredagseftermiddagen, vid 14.45, blev beskedet att de utredare som arbetar med ärendet helt enkelt gått hem för helgen.

Bilen var enligt Lars Gunnar troligen en vit Citroen Berlingo. En tidig årsmodell. Kanske runt 2000-2003. Som sagt, utländskt nummerskylt.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-09-04 15:53
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.