Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
27 July 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Lång kö till kolonilotter i Kumla

I början av hösten ska koloniområdet vid Gärdesgatan invigas. I början av hösten ska koloniområdet vid Gärdesgatan invigas.

Cirka 70 personer köar till de 35 odlingslotterna vid Gärdesgatan i Kumla.
Hur platserna ska fördelas är inte bestämt. Kolonister från nedlagda området vid Idrottsparken är oroliga över att inte få lotter.

- Är det så många i kö? säger Marianne Toutin, sekreterare i Kumla Idrottsparkens kolonirörelse, som liksom många andra i föreningen väntar på besked om hon får en lott, och kanske hade hoppats på förtur till de nya odlingslotterna.

Andreas Brorsson (s) är kommunstyrelsens ordförande, men var fram till 1 juli ordförande för samhällsbyggnadsnämnden med ansvar för bland annat frågan om kolonilotterna. Han säger att kommunen inte har diskuterat huruvida de uppsagda kolonisterna kan få förtur till de nya odlingslotterna.

- Vi har varit tydliga med att lotterna i Idrottsparken ska försvinna. Vi sa upp arrendet redan 2016, påpekar Andreas Brorsson.

- Det har tydligen varit en del som har köpt sina lotter vid Idrottsparken, ja köpt växter och stugor och vad som funnits på lotterna, men jag tycker inte att det är rätt att det skulle ge förtur på ett annat området.

Växterna inte kommunens ansvar

Andreas Brorsson säger att det har funnits lediga odlingslotter vid Kyrkskolan, så det har varit möjligt att få lott där för att rädda perenna växter under den här sommar när Idrottsparken är nedlagd och nya området inte är klart.

- Det är inte kommunens ansvar var kolonisterna ska placera sina växter, och vi har varit tydliga i flera år att området ska försvinna.

Enligt Kumla Idrottsparkens kolonirörelse är lotterna vid Kyrkskolan mycket mindre än de 28 kvadratmeter stora lotterna vid Idrottsparken, och därmed inget alternativ för många av kolonisterna.

Är det inte ett kommunalt och samhälleligt intresse att folk odlar? Under pandemin har ju det ju funnits oro för matförsörjningen.

- En kolonilott kan inte klara en persons livsmedelsförsörjning, slår Andreas Brorsson fast.

Området kan få växa

- Däremot försöker kommunen tillgodose olika föreningars behov, och finns det ett stort intresse för odling så tillåter detaljplanen att koloniområdet kan växa, säger Andreas Brorsson.

Efter semestrarna ska kolonilotterna vid Gärdesgatan fördelas. Enligt Malin Gisselfeldt, mark- och exploateringshandläggaren, har kommunen inte kunskap om vilka i kön som har odlat vid Idrottsparken, eftersom marken där arrenderades ut till föreningen och inte till enskilda odlare.

1 september ska koloniområdet vara klart att tas i bruk.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-07 14:09
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.