Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
20 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Landshövdingen besökte
Naturskolan i Hällabrottet

Landshövdingen, Maria Larsson, bekantar sig med kommunalrådet, Katarina Hanssons hund. Foto: Henrik ÖstenssonLandshövdingen, Maria Larsson, bekantar sig med kommunalrådet, Katarina Hanssons hund. Foto: Henrik Östensson

I tisdags besökte landshövdingen, Maria Larsson, Naturskolan i Hällabrottet. Hon fick bland annat lära sig geocaching, ett slags skattjakt med GPS - positionering.
– Det var roligt. Jag ska gömma egna påskägg som mina vänner får leta på med sina telefoner, sa en nöjd landshövding.
Besöket var en del av den turné i länet hon gör för att uppmärksamma friluftslivets år.

Friluftsårets år är initierat av Svenskt friluftsliv och Naturvårdsverket. Kampanjen har målet att att 10 procent av Sveriges befolkning ska vara ute mer under 2021 än de varit tidigare.

– Vi landshövdingar runt om i landet blev utmanade att turnera i våra län och utforska friluftsliv i alla våra kommuner, nu är jag här, sa Maria Larsson, som verkade trivas.

Syftet med turnén är också att träffa lokala politiker och diskutera hur länsstyrelsen och kommunerna ska kunna samarbeta kring besöksnäring och friluftsliv. I Hällabrottet var såväl Katarina Hansson (S) kommunstyrelsens ordförande so Oskar Svärd (M) kommunalråd och Marie Larsson (S) kultur- och fritidsnämndens ordförande på plats. Även representanter från Hopajola deltog.

Jenny Persson från Naturskolan var för dagen kock Jenny Persson från Naturskolan var för dagen kock

– Ett syfte med den här turnén är att lyfta alla våra naturreservat, som är väl värda besök. Förra året ökade antalet besök i våra naturreservat med 33 procent. Det är givetvis roligt. Men, det är bara ett fåtal reservat som ökat antalet besök. Tivedens nationalpark och Harge uddar exempelvis. Det skapar problem. Det var stundtals köer och dåligt med parkeringsplatser. Vi har många fantastiska reservat, väl värda ett besök, vi vel se en hållbar utveckling, med mer besök i alla reservat, fortsätter landshövdingen.

Turnén. kommer pågå under våren, sommaren och hösten. I Sydnärke är följande aktiviteter inplanerade:

20 maj, Laxå, Tiveden, skogsbad och stiglös vandring

1 juli, Lekeberg, Sixtorp, sova ute.

24 augusti, Askersund, Vättern, segling

9 november, Hallsberg, orientering

Men vad är geocaching då?

– Jo, jag har precis lärt mig. Man gömmer saker, skatter om man vill, ute i naturen. Dessa märker man ut med GPS-koordinater. Sedan kan man, med hjälp av en telefon, eller en speciell GPS-utrustning, leta på dem. Jag laddade ner en app, det var roligt.

Vad hittade du för skatter?

– Här hade man gömt plastbehållare med frågor för oss att diskutera.

Svenskt Friluftsliv är en paraplyorganisation för 26 ideella friluftsorganisationer i Sverige som tillsammans har 1,6 miljoner medlemsskap, varav ca 300 000 är barn och ungdomar.

Naturskolan är en verksamhet inom Kumla kommun som arbetar efter mottot “att lära in ute”. Man lär sig om djur, natur, skog, växter och liknande, utomhus. Verksamheten är baserad i Hällabrottet, nära en av brottsjöarna.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-01 11:13
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.