25 October 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Kyrkan fortsätter verksamhet från Kävesta

De packar babypaket
för nödlidande mödrar

I måndags kl 9 samlades ett flitigt gäng för att packa babypaket i Flygeln på Södra Kungsvägen 65. Paket som skickas via organisationen Human Bridge till konflikthärdar och flyktingläger runtom i världen.

Barbro Bergsten och Doris Larsson i full färd med att packa. ”Jag gillar verkligen det här – det är roligt att lära känna alla som är med och hjälper till, vi har verkligen roligt under tiden vi packar ”, säger Doris.

En filt. Några tygblöjor. Kläder, tvål och tvättlappar. Så enkelt kan det vara att rädda liv.

I länder världen över föder många kvinnor sina barn i hemmen. Ofta ensamma, långt från medicinsk hjälp och med stor risk för att mamman eller barnet inte överlever, berättar Svenska kyrkan i Kumla i ett pressmeddelande.

Ann-Britt Holmberg tycker att det är toppen att packa babypaket.
Inger Bergman från Rala är en av flera som hjälper till med att få paketen klara.

Tillverkningen av babypaket är ett projekt som tidigare drivits av Kävesta folkhögskola, men från och med hösten 2014 flyttat in i kyrkans lokaler.

Ökar överlevnaden

Det handlar om att tillverka så kallade babypaket – ett startkit till nyfödda. Ett paket som genom åren visat sig vara ett effektivt medel för att öka överlevnadsfrekvensen för spädbarn.  

Paketen som består av bl.a. en filt, klädesplagg och några tygblöjor, ser till att det nyfödda barnet hålls varmt och rent.  Men paketen har också ett vidare syfte:

Att långsiktigt verka för att förändra synen på kvinnors rätt att få bestämma själva. Berättiga kvinnornas val att få föda medicinskt säkert.

Babypaketen distribueras i två kategorier. Den ena som ren katastrofinsats i akuta lägen, till exempel genom att de delas ut på förlossningskliniker i flyktingläger. I den andra kategorin handlar det om att stärka både kvinnan och barnets roll i samhället.   

Något som ligger helt i linje med vad Svenska kyrkan står för.

Bidra till värdigt liv

– Som kyrka vill vi bidra till att människor ska få ett värdigt liv – vad passar då bättre än att få vara med och bidra till säkra förlossningar och bra eftervård för mor och barn, säger Lena Gunnarsson, församlingspedagog som tillsammans med Irene Eriksson, diakon, är de som skött kontakten med Kävesta och uppstarten av projektet.

- Vi bidrar med resurser i form av lokaler för packning och förvaring, samt information om hur man kan bidra. I övrigt har vi ideella krafter och volontärer som tagit ansvar för projektet, berättar Lena.

Mer info: Församlingspedagog Lena Gunnarsson, 070-190 95 17

Samma ämne:
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2015-04-20 13:28
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.