Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
04 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Anna spelar på instrumentens drottning

Anna Martinson är kyrkomusiker hos Svenska Kyrkan i Kumla. Foto: Anders BjörkAnna Martinson är kyrkomusiker hos Svenska Kyrkan i Kumla. Foto: Anders Björk

Från hälsofrämjande till livsfarlig. Så har medverkan i körverksamhet förändrats. Men trots träffar "bara" digitalt har nästan alla medlemmar i Anna Martinsons körer fortsatt hänga med ändå. – Det är jätteroligt, säger Anna.

​Anna Martinson har jobbat hos Svenska Kyrkan i Kumla sedan 2015.

Hon är kyrkomusiker, vilket innebär att hon spelar på allt från vigslar till begravningar och dop. Dessutom är hon ansvarig för två olika körer. En gospelskör och en traditionell kyrkokör.

Dirigerar och spelar samtidigt

Hon har även några elever som hon lär spela orgel och piano. Just orgel är ett instrument som fascinerar. Naturligtvis är orgeln mest känd från kyrkan, men musik från orgel är även ett vanligt ljud som kan dyka upp under NHL-matcher!

– Man brukar säga att orgeln är instrumentens drottning, säger Anna Martinson.

​Att spela på en orgel beskriver Anna som en känsla att man ensam sköter en orkester. Men det går även bra ihop med övriga instrument. Valmöjligheterna är många. Anna började studera till organist redan när hon var 18-19 år så hennes erfarenhet är väldigt stor.

När hon leder sina båda körer är det dock piano som gäller.

– Det är ungefär 20 personer som är med i varje kör. Det kan vara en utmaning att leda en kör samtidigt som man spelar, ibland får man leda med ena handen och spela med den andra. Man dirigerar ganska mycket med huvudet och ansiktsuttryck också, fastslår Anna.

Från hälsofrämjande till farligt

Huvuduppgiften för körerna är att sjunga på gudstjänster. Men även andra typer av konserter arrangeras. Vanligtvis träffas de för träning en gång i veckan, men pandemin har gjort det svårt att träffas överhuvudtaget på ett år.

– Kör är vanligen en väldigt hälsofrämjande aktivitet att vara med i, men plötsligt blev det en högriskaktivitet på grund av att man står nära varann och sjunger ihop. I vår ena kör har vi också många som är äldre och tillhör riskgrupp så då blir man kanske extra försiktig, säger Anna.

Anna har själv varit smittad av covid-19 och förutom några träffar i somras och höstas, med avstånd mellan alla, har träningen sedan pandemin inleddes fått ske över nätet och videotelefonprogrammet Zoom. Nyligen har Anna dragit igång vårterminen och det var med viss oro kring deltagandet.

– Jag undrade om de skulle orka fortsätta träffas och träna bara via Zoom, de flesta körsångare är ändå sociala varelser som både vill träffas, fika och sjunga. Men nästan alla har varit med digitalt nu, även de äldre. Så det är jätteroligt!.

Hoppas träffas igen från maj

Hur går det att leda en kör utan att träffas fysiskt då?

– Det är såklart annorlunda både för mig och körsångarna.

– Det är svårt att sjunga tillsammans, men samtidigt får man sporra sångarna att bygga upp sina egna stämmor. Och när man sitter hemma kanske man vågar testa sig fram mer och sjunga ut på ett annat sätt än i en kör på plats där man kanske smygsjunger lite och litar på grannen. Men det kan de ju inte göra nu. Det ska bli väldigt spännande att se när vi kan träffas igen hur kören låter.

När tror du då att ni kan ses igen och börja träna som vanligt?

– Nu har vi ändå fått lite erfarenhet av hur det här viruset funkar, så jag tror och hoppas att vi nån gång i maj kan börja träffas utomhus och sjunga ihop. Men vi följer FHM och regeringens råd och regler. Pastoratets ledningsgrupp är de som bestämmer när vi får dra igång och träffas fysiskt. Vem vet, till hösten kanske vi kan träffas som vanligt igen, avslutar Anna Martinson.

INFO: I Kumla pastorat finns sex olika vuxenkörer. Förutom i Kumla kyrka finns även körverksamhet i kyrkorna i Ekeby och Hardemo.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-02-09 14:37
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.