Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
29 November 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Kvinnor i Kumla spanar efter cykeltjuvar

Centrala Kumla är en plats där många cyklar stjäls. Foto: Erik WidlundCentrala Kumla är en plats där många cyklar stjäls. Foto: Erik Widlund

Det stjäls väldigt mycket cyklar i Kumla och många av stölderna inträffar mitt i stan. Ett gäng kvinnor har tröttnat på detta och gått ihop för att bilda en spaningsgrupp i syfte att få ner stöldantalet.

Det är mitt på ljusa dagen i centrala Kumla. Plötsligt påbörjas en cykelstöld! Att det är folk i närheten verkar inte bekomma tjuven nämnvärt. Cykeln står omgiven av en mängd andra cyklar i ett ställ, men låset förstörs och tjuven cyklar iväg med sitt byte och försvinner. Denna episod är inget påhitt utan en reell händelse i augusti.

Kvinnor som håller koll

- Det är ett exempel av många stölder som jag har sett i Kumla. Jag befann mig en bit bort och hann knappt reagera innan han var borta, säger Maria som blev vittne till det hela.

Maria är boende i Kumla och det här med cykelstölder är en fråga som engagerat henne alltmer de senaste åren. Hennes engagemang delas av ett par andra kvinnor i staden. De är ute och håller utkik på stan, skriver med varann på nätet och håller koll på köpplatser där försäljning av stulna cyklar sker. Man kan kalla dem för privatspanare.

- Utanför stationen och nära torget stjäls det väldigt mycket cyklar. Jag försöker förhindra det så gott det går, säger Maria.

Undertecknad träffar henne och hennes bekante Rut. De har meddelat att de kan ställa upp på intervju, men skylta med sitt fulla namn och vara med på bild vill de inte. Varför inte?

- Det är kriminella som håller på. Många gör det för att finansiera sitt drogmissbruk och det känns inte tryggt för mig om de vet vem jag är, förklarar Maria. 

Känner igen flera cykeltjuvar

En stor del av de stulna cyklarna säljs efter stölden via nätet. Maria påtalar att alla fall ett par av tjuvarna som ligger bakom har flera olika alias på nätet för att det ska bli svårare att upptäcka dem. Även Rut delar Marias uppfattning. 

- Jag är engagerad i detta för att jag tycker det är bedrövligt som de håller på och så tråkigt att folk inte kan få ha sina saker ifred. Nu när jag nyligen blivit pensionär känner jag att jag har lite mer tid att lägga på en sån här grej och kan jag göra nåt för att hjälpa till är det väl bra.

Rut känner igen några av de cykeltjuvar som härjar i Kumla. Och när hon sett att de är i närheten har hon agerat. 

- Jag har gått och ställt mig vid cykelstället helt enkelt. Jag säger ingenting, jag gör ingenting, men jag finns där. 

En episod hon minns är från i våras. En man parkerade sin cykel utanför ICA Maxi vid stationstunneln och gick in i affären. Han var inne i uppskattningsvis tio minuter bara, men när han kom ut var cykeln borta. 

-  Jag såg hur någon lyfte upp hans cykel och tog med den bakom en buske. Där försökte han slå sönder låset. Men jag skrämde iväg honom. Killen som ägde cykeln stod som ett frågetecken och tittade när han kom ut, men han var väldigt tacksam när han förstod att jag förhindrat stölden, även om låset blev förstört.

Anmälningar läggs oftast ner

Att en cykel står centralt där det rör sig mycket folk verkar inte spela någon större roll. Inte heller vem som är ägare. Det är självklart trist för alla som får en cykel stulen, men Maria tycker lite extra synd om vissa.

- När det är barn och ungdomar inblandade och jag har förstått att de sparat ihop egna pengar och kanske jobbat en del för att ha råd att köpa en cykel och sen får den stulen efter bara några dagar, det är inte kul, säger hon. 

Julia Höglund är kommunpolis i Kumla. 

- Vi har sett under året att Kumla är den kommun som sticker ut klart mest i Sydnärke, fastslår Julia.

Väldigt ofta blir dock anmälningar om cykelstölder nedlagda. Även i fall där en tjuv kan konstateras stulit en eller flera cyklar. 

- Det är vanligt att en person som stjäl cyklar håller på med andra brott med. Förenklat förklarat är det så att om en person till exempel stulit en cykel, men personen även är misstänkt för många andra brott eller nyligen dömts för annan brottslighet så påverkas inte straffet om man utreder ännu ett ärende. Meningen är att utredningsresurserna ska frigöras och användas till annat. Det är de riktlinjer som polisen måste förhålla sig till.

Vädjan om att inte köpa stöldgods

Julia delar uppfattningen att de mest utsatta delarna för cykelstölder i Kumla är dess centrala delar. Polisen vet om att det är mycket cykelstölder i just dessa områden och försöker vara närvarande.

- Ser vi en person med en cykel som inte ser ut att tillhöra denne ingriper vi självklart. Det händer flera gånger i veckan. Och kan vi därefter spåra cykeln till dess rätte ägare så gör vi det.

Även om det är mycket cyklar som stjäls är det enligt Julia ett fåtal personer som ägnar sig åt det i Kumla. Polisen har bra koll på vilka de är, men lagstiftningen underlättar inte alltid. Det skadar inte att vara uppmärksam när man köper en begagnad cykel privat heller. 

- Det kan vara ett kvitto som visar var cykeln är köpt till exempel. Om nån säljer en cykel för 2 500 som är inköpt för 5 000 kr låter väl rimligt. Men en cykel som säljs för 1 000 kr som kostat 8 000 kr, då borde man dra öronen åt sig. Och att köpa stöldgods innebär att man underhåller den branschen. Många bra tips finns även på polisen.se

Är det nån idé att anmäla om man får cykeln stulen?

- Det tycker jag absolut att man ska göra. Är en cykel märkt på något sätt underlättar det ju för oss vid spårning av dess ägare och att ha en anmälan att gå tillbaka till, avslutar Julia Höglund.

INFO: Artikel fanns med i Sydnärkenytts oktobernummer som kom ut i helgen.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-10-24 21:16
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla