21 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Kumlaband hoppas på finalplats

Crash the Holiday tävlar om en riksfinalplats i Livekarusellen. Foto: Sandra WallinCrash the Holiday tävlar om en riksfinalplats i Livekarusellen. Foto: Sandra Wallin

Kumlabandet Crash the Holiday går vidare till distriktsfinal i den nationella musiktävlingen Livekarusellen. Nu väntar en digital final i slutet av maj där bandet tävlar om en plats i den stora avslutningen av tävlingen.

Sydnärkenytt besöker Crash the Holiday i deras replokal där bandmedlemmarna ses vare onsdag och söndag för att spela tillsammans. Uppställningen består av Ronya Hakonsson (sång), Adrian Rehnberg (gitarr), Adam Oksanen (gitarr), Max Karlsson Oksanen (trummor) och Benito Skarp (bas), varav den senare är ett nytillskott i bandet.

– Jag kände att jag ville satsa på gitarr istället, säger, den numera ,gitarristen Adam Oksanen som därmed lämnade över basistrollen till Benito Skarp.

– Ronya och jag är bekanta sen tidigare genom hennes sambo och har ofta sprungit på varandra på spelningar. Mitt huvudsakliga band ligger lite på is just nu men jag kände att jag ville fortsätta spela. När jag hörde att Adam skulle gå över till gitarr tog jag kontakt, berättar Benito.

Spelade på Sturepalatset

Den första deltävlingen i Livekarusellen gick av den 25 januari  i år och den 1 februari spelade bandet på Sturepalaset i Kumla tillsammans med fem andra akter. Totalt var man 43 tävlande band i distrikt Örebro/Karlskoga.

– Det var en bra spelning. Det kom mer folk än vad vi hade väntat oss, så det var roligt att se, menar Ronya.

Att bandet gått till distriktsfinal fick dom reda på i slutet av april. Då hade publik fått vara med och rösta på vilka band som skulle gå vidare. Distriktsfinalen äger rum den 24 maj och hålls, på grund av den rådande pandemin, via Facebook.

– Vi kommer att spela in oss själva när vi framträder med en låt och skicka in den till Livekarusellen. Sen visas alla tävlanden via Facebook, berättar Ronya.

Bandmedlemmarna, fr. v: Adam Oksanen, Max Karlsson Oksanen, Ronya Hakonsson, Benito Skarp och Adrian Rehnberg.

Hoppas på livespelningar

Just spelningar är snudd på omöjliga att genomföra just nu med tanke på de förhållningsregler som gäller i samband med covid-19. Crash the Holiday har fått ställa in samtliga framträdanden på scen för en längre tid framöver.

– Jag tar studenten i sommar och vi skulle ha fixat en spelning i samband med det, men nu blir det varken något stort firande eller någon spelning, säger Max.

Annars vill bandet gärna satsa mer på livespelningar och hoppas på att läget så småningom ändras till det bättre.

– Det är kul att stå på scenen och spela inför en publik. Första gångerna var jag skitnervös, för jag är ganska introvert, men jag vande mig och nu tycker jag det är kul, även om jag ibland blir helt slut efteråt, förtäljer Adrian.

Testar sig fram

Crash the Holiday bildades för drygt två år sedan av Adrian, Max och Adam. Ronya, som tidigare sjungit i andra band, kom med under sommaren 2019. Och Benito har varit medlem i en månad. Än så länge är man alltså relativt färska och i nuläget satsar bandet på att hitta en dynamik och ett uttryck som passar alla.

– Jag och Ronya är väl lite mer åt punk, Adrian och Max åt metal och rock och Adam lyssnar på gubbrock, säger Benito och får medhåll av en skrattande Adam.

– Ja, gubbrock är bra, inflikar han.

Men att stänga in sig i genren är inte något man medvetet försöker göra.

– Jag tycker inte att man måste tillhöra en viss genre, utan man kan blanda och testa nytt. Huvudsaken är att man spelar och skapar, menar Benito.

Satsar på låtskrivande

Bandet tar till vara på tiden som blir över när inga spelningar finns inbokade och satsar istället på att skriva nya låtar, även om dom beskriver att det emellanåt går segt och kan vara svårt.

– Men Benito har kommit med mycket ny input och sett till att elda på oss andra lite, berättar Adirian.

Ett mål som finns längre fram är att delvis kunna försörja sig på musiken. För tillfället har alla bandmedlemmar andra huvudsakliga sysselsättningar och har skapandet som en bisyssla.

– Det vore roligt att kunna få så pass betalt för spelningarna att man i alla fall inte förlorar ekonomiskt på dom, det skulle vi uppskatta, slår Benito fast.

Titta på Facebook

Distriktsfinalen i Livekarussellen äger rum söndag  24 maj  mellan kl. 16 och 23 via Facebook. Du hittar och kan följa evenemanget HÄR. Åtta akter tävlar om en plats i riksfinalen.

Stötta Crash the Holiday kan man göra genom att följa dem på Facebook och Instagram, samt lyssna på deras låtar på Spotify.

Samma ämne:
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-05-07 15:54
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.