25 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Kumlingar prisades för bygge och miljötänk

Kumla kommuns byggnadspris 2019 tilldelas Eric Berg och Louise Johansson, till höger på bilden. Foto. Kumla kommunKumla kommuns byggnadspris 2019 tilldelas Eric Berg och Louise Johansson, till höger på bilden. Foto. Kumla kommun

Grattis säger vi till årets vinnare av Kumla kommuns miljö- och byggnadspris. Erik Berg och Louise Johansson fick byggnadspriset för sin nybyggda villa och Hanna Svensén miljöpriset för sin butik Lilla Livs garderob.

Motivering:

Eric Bergs och Louise Johanssons nytänkande för enfamiljshus i småhusområde. Arkitektritad villa med speciell och vacker utformning. Fasad av kärnvuxen gran som behandlats med en miljövänlig metod (Sioo kisel och kalium) vilket gör att fasaden får en ljus vacker träyta som med åren kommer att bli ljust silvergrå.

Fasaden har delats upp i tre sammanhängande delar vilket gör att huset inte förefaller så stort. Planlösningen är både intressant och praktisk med en harmonisk färgsättning i jordfärger som sammanbinder väggar och tak.

Klassiskt sadeltak i svart enkelfalsad plåt. Fönster och fönsterdörrar även de svarta. Ägarna har själva byggt huset. Arkitektritningarna har upprättats av Anders Holmbergs arkitektkontor i Västerås.

Motivering: 

Hanna Svenséns butik Lilla Livs garderob bidrar till en hållbar konsumtion och ger prylar som inte längre används en ny chans.

Kumla kommuns miljöpris 2019 tilldelas Hanna Svensén

Hanna har i sin butik skapat möjlighet för privatpersoner att sälja och köpa begagnade barnkläder, mammakläder, leksaker, böcker med mera. Det leder till ökad återanvändning och därmed minskad avfallsmängd.

På så sätt bidrar butiken till en bättre miljö. Det som inte säljs kan säljarna låta butiken skicka till välgörenhet, vilket skapar större chans till att mer återanvänds.

INFO: Vinnarna fick välja mellan en summa pengar eller ett konstverk. De fick även en blomma och diplom med utmärkelsen och motiveringen vid prisutdelningen. Miljö- och byggnadspriset har delats ut tidigare, men inte de senaste åren. Nya riktlinjer togs fram 2018 och en ny omgång gjordes under året. (ABj)

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-05-09 10:50
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.