Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
26 November 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Kumlas nya äldreboende
– byggt för att hålla i 100 år

Politiker och chefer visades runt i det nya boendet Kungsparken. Foto: Henrik ÖstenssonPolitiker och chefer visades runt i det nya boendet Kungsparken. Foto: Henrik Östensson

Under torsdagen visades Kumlas nya, blivande särskilda boende, Kungsparken, för första gången upp för  politiker i socialnämnden, tjänstemän och chefer. De två husen, ett femvåningshus och ett fyravåningshus är den första etappen. Inflyttning sker med början första april nästa år. Sedan ska det som återstår, den gamla vårdcentralen, rivas för att ge plats åt ännu en ny byggnad.

Det är frågan om ett påkostat bygge, med en vacker tegelfasad som ska harmonisera med omgivande äldre byggnader, exempelvis den gamla skofabriken ett stenkast bort. Bitvis har fasaderna på det nya boendet ett avancerat vackert mönster i fasaden, som också går igen som stilelement i inredningen i bland annat gemensamhetsutrymmen.  Där som ett slags modern variant av snickarglädje.

Speciell fasad

– Vi tycker det blev fint. En speciell fasad. Till stora delar består den ju av vanlig tegelvägg. Där tar det ungefär en timme per kvadratmeter att mura, men de mönstrade delarna är mer avancerade, där kan det ta 3-4 timmar per kvadratmeter, säger Roman Demczur, från byggföretaget OBK, som är huvudentreprenör.

Husen är tänkta att fungera som särskilda boenden, äldreboenden, i alla fall i hundra år.

– Här har det nog skett en förändring i hur man tänker när det gäller sådana här byggen. Tidigare ville man nog ofta spara, bygga billigare offentliga lokaler. Nu tänker man mer på hållbarhet och att husen ska fungera under lång tid. Man bygger bättre, menar Roman Demczur.

Inne i lokalerna är det ljust och öppet. Det är mycket naturmaterial, trä i exempelvis dörrkarmar och golv.

– Det är askgolv. De har visat sig mycket hållbara. Många av de gamla skofabrikerna här och i Örebro har ofta fina askgolv som är mer än 100 år gamla. På köpet får man trevligare inomhusmiljö.

Fönster för sängliggande

Själva rummen där de äldre ska bo är på 30 kvadratmeter. Alla rum är lika, men de på ena sidan blir av naturliga skäl spegelvända.  De är ljust konstruerade med speciella fönster som gör att utsikten och ljuset  i rummet blir bra, även om man ligger i en säng eller sitter i en rullstol.

Utsikten redan på andra våningen är fin. Badrummen är mycket stora. Helt enkelt för att fungerar när man ska vårda en rörelsehindrad person. En speciell finess är badrumsdörrarna; de ser ut som vanliga dörrar men går lika bra att öppna från båda hållen. Man kan alltså välja om man vill öppna den åt höger eller vänster.

I varje rum finns också speciella nya medicinskåp. De har inte mindre än tre olika elektroniska lås. De öppnas med en så kallad tagg, en liten plastbricka.  

– Då kan man ha en del som alla i personalen kan öppna. Sedan finns ett mindre fack som bara vissa i personalen kan öppna där man kan ha narkotikaklassad medicin. Sedan finns ytterligare ett fack där den boende kan förvara värdesaker, smycken och liknande. Allt loggas så vi kan se vem varit inne i skåpet. Det är viktigt för patientsäkerheten, säger Lotta Gerdsdorff, verksamhetschef Kumla kommun.

Svårt att anpassa äldre boenden

Det gamla boendet, Kungsgården revs ju innan man kunde börja bygga det nya boendet. Den del som inhyst vårdcentralen står fortfarande kvar.

– Det är lite intressant. Man kan se ett tvärsnitt över hur man bygger ett hus, hur man byggde på den tiden. Man skulle nästan kunna använda det som ett studieobjekt innan vi börjar riva den delen nästa år, säger Roman Demczur.

Tre liknande projekt

Kungsparken är ett av två stora särskilda boenden som det regionägda fastighetsbolaget Länsgården bygger i Sydnärke just nu. Det andra är Blomsterängen i Hallsberg, som skulle varit färdigt i våras. Men så gick huvudentreprenören Byggtema i konkurs vilket kraftigt försenade bygget. Nu kommer det bli klart ungefär samtidigt som Kungsparken. Kungsparken kommer rymma 126 lägenheter medan Blomsterängen kommer rymma 128 lägenheter. Länsgården kommer äga  byggnaderna, medan det blir Kumla, respektive Hallsbergs kommun som kommer hyra dem och bedriva äldreomsorg där. Redan för några år sedan byggde Länsgården ett liknande boende enligt samma mall i Askersund, Smedsgården.

Orsaken till att man rev det gamla boendet är kraven på lokaler för äldreomsorg ändrats så mycket att det helt enkelt inte bedömdes som ekonomiskt försvarbart att bygga om de gamla lokalerna.

– Jag är inte helt säker. Men jag tror de gamla lokalerna byggdes så sent som i början av 1980-talet. Jag tror och hoppas att de här lokalerna kommer överleva längre, menar Roman Demczur.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-10-28 17:00
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla