Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
10 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Kumlas historia ska bli fem nya filmer

Nåtlerskor i Ca Jonssons skofabrik 1930, en Kumlaepok som ska bli en pedagogisk film.Nåtlerskor i Ca Jonssons skofabrik 1930, en Kumlaepok som ska bli en pedagogisk film.

Föreningen ”Gata upp & Gata ner – Kumlaminnen” fick strax före jul besked om att de beviljats 324 000 kr i EU-medel till att göra fem filmer om Kumlabygdens kulturarv.

Föreningen ”Gata upp & Gata ner – Kumlaminnen” har som mål och drivkraft att öka kunskapen om Kumla och dess historia bland allmänheten. Under många år har föreningen ordnat bildvisningar, berättarkvällar och radioprogram. 2019 beslutade man att ta nya steg och även börja använda filmmediet i sitt arbete.

Motverka rotlöshet

Det berättar Lilian Edström, ordförande i föreningen och projektledare för satsningen på filmberättelser om Kumlabygdens kulturarv:

- Syftet med projektet är att öka kunskapen om hembygden och dess historia. Det motverkar rotlöshet och utanförskap och är en bro över både generations- och kulturgränser. Det finns dessutom ett behov av att nya kommuninvånare får möjlighet till kunskap om och en förankring i sin nya bygd.

Klassisk bild från Yxhult med stenhuggare cirka år 1900. Foto: Kumla kommuns bildarkiv
Fem olika teman

Fem temafilmer, cirka 20 min långa, om olika delar av Kumla bygdens historia kommer att göras. Filmerna kommer bland annat att visa hur företagande och händelser på landsbygden format kommunen till hur den är idag. De planerade filmerna är:

  • Militären i Sanna Hed
  • Stenindustrin i Hällabrottet
  • Skoindustrin i Kumla och Åbytorp
  • Jordbruket från teg till mjölkrobot
  • Idrott och Nöjesliv

De färdiga filmerna kommer att premiärvisas på de platser de handlar om och sedan gå på en "landsbygdsturné" för att slutligen visas i tätorten Kumla. Därefter kommer filmerna göras tillgängliga på Gata upp & Gata ners hemsida, hembygdsföreningarnas hemsidor, kommunens hemsida. Genom att filmerna görs tillgängliga på nätet så blir det också medborgarnas filmer.

Året är 1950 när det skrinnas på Kumlasjön.
Visas i skolorna

- Filmerna kommer att göras pedagogiska så att de även kan användas i skolundervisning, SFI-programmen och på olika äldreboenden. Filmerna ska även kunna användas på vårdboenden som minnesträning.
Dessa filmer är tänkt att bli starten för en amatörfilmsverksamhet med personliga berättelser som reflekterar över "min plats" i världen både i nutid och dåtid, berättar Lilian Edström.

Samarbetspartners i projektet är Hardemo hembygdsförening, Kumla-Sannahed hembygdsförening, Yxhultbygdens kultur- och hembygdsförening, Svenska Skoindustrimuseet, Officerskåren och Kumla kommun.

Medfinansiärer i projektet är Kumla Bostäder AB, Kumla promotion, Officerskåren, AB Mathisens skofabrik, Arbesko AB, Skofabriken Kavat AB, Närkesten Entréprenad AB, Perssonsten i Hällabrottet AB, Ica Maxi och Skoindustrimuseet.

324 000 kr i EU-medel kommer från Landsbygdsprogrammet 2014-2020 och Leader Mellansjölandet.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-01-04 23:10
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.