Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
25 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Foton för psykiska hälsan
blev utställning

Erik Widlund tillsammans med sin ständiga kompanjon och bästa vän, den lilla Yorkshire-terriern Daisy. Daisy är ett återkommande motiv framför husses kamera. Foto: PrivatErik Widlund tillsammans med sin ständiga kompanjon och bästa vän, den lilla Yorkshire-terriern Daisy. Daisy är ett återkommande motiv framför husses kamera. Foto: Privat

För Kumlasonen Erik Widlund blev fotograferandet en källa till energi och glädje. Nu ställer han ut ett urval av sina alster i Utställningshörnan på Kumla bibliotek. Vernissage äger rum imorgon lördag, 25 februari, mellan kl. 11-14.

Många känner kanske igen Erik Widlund i hans roll som uppskattad föreläsare, där han vigt sitt liv åt att prata om och upplysa om psykisk ohälsa. Sydnärkenytt har tidigare skrivit om Eriks resa, där år av kamp med psykisk sjukdom resulterade i återkommande suicidförsök, och hur han till slut kom ut på andra sidan, med ett nytt hopp om livet.

Foto ger glädje

Något som har kommit att bidra till Eriks välmående och som fyller på med energi och glädje, det är fotograferandet. Erik började med sin hobby redan för några år sedan, men fotograferandet intensifierades under 2020, i starten på pandemin.

– Att fota tilltalade mig. Kanske har det att göra med hur jag är som person, hur min hjärna fungerar. Jag visste bara på något sätt att det var det här jag ville göra. Sen tycker jag förstås att det är kul, säger Erik.

På frågan om vad han tycker är roligast med att fotografera, så blir svaret lite mer abstrakt.

– Det går inte riktigt att sätta ord på eller förklara. Det är på något sätt själva känslan som uppstår när jag fotograferar. Det är liksom hela skapandet i sig, en helhet, menar han. 

– Jag gillar hela processen. Allt från att vara med på plats, till exempel under ett bröllop, till redigerandet efteråt och ögonblicket när jag lämnar över den färdiga bilden till någon som blir glad, förklarar han vidare. 

Många motiv

Motiven varierar. Från djur och natur, till personporträtt och actionsport. Erik har vare sig några  särskilda begränsningar eller favoriter vad det gäller subjekten framför kameran.

– Det är ju lite så att man fotar det som bjuds. I början blev det en hel del djur och natur, det är tacksamma motiv som är lätta att ta sig an. Jag kunde ju inte direkt dyka upp oannonserad och okänd på ett bröllop och börja knäppa bilder, säger Erik och skrattar. 

För Erik Widlund blev fotograferandet både ett utlopp och en källa för glädje. – Jag lever ju med återkommande tankar om döden, har mina diagnoser och föreläser om mina erfarenheter.  Det är fotograferandet som fyller mig med energi, säger Erik. För Erik Widlund blev fotograferandet både ett utlopp och en källa för glädje. – Jag lever ju med återkommande tankar om döden, har mina diagnoser och föreläser om mina erfarenheter. Det är fotograferandet som fyller mig med energi, säger Erik.
Hyllning till pappa

Erik hade länge haft tankar på att sätta ihop en utställning, men inte riktigt kommit till skott, något han skyller på sitt dåliga självförtroende. Men till slut överkom han sina tvivel och skickade han in en ansökan. Under tiden det tog från ansökan till färdig utställning, hann Eriks far avlida. 

– Min far dog i somras, men det är han som ekonomiskt har kunnat bidra till att den här utställningen blir av, säger Erik.

Sorgen efter fadern tog så mycket hårdare på Erik än vad han hade kunnat föreställa sig, och ett tag var han nära att ställa in utställningen.

– Jag tänkte ställa in den för att den påminde så mycket om pappa. Men sen landade jag ändå i att jag skulle genomföra utställningen, för min far. Den är en slags hyllning till honom. Utan honom hade utställningen inte funnits och inte heller jag, menar Erik.

Skänker foton

Vernissage för utställningen ”Foto för den psykiska hälsan” äger rum imorgon lördag, 25 februari, mellan kl. 11-14. Erik kommer själv att vara på plats för att ta emot besökare och svara på eventuella frågor. Utställningen hänger sedan kvar fram till och med 14 mars.

Erik har inga fler utställningar planerade, men kanske blir det någon mer i framtiden. Verken som förekommer i denna utställning vill han gärna skänka vidare till dem som utgör motiven.

– Jag har inte tänkt behålla fotona. De kommer få glädja dem på bilderna istället, det tycker jag känns fint och roligt, avslutar Erik.

Fotnot: Erik Widlund är även medarbetare på Sydnärkenytt

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-02-24 19:05
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla