Gå till innehåll
Kumla / Brott
En byggnad med en skylt där det står oslo länsrätt.

Örebro Tingsrätt dömde en man till villkorlig dom för narkotikainnehav och bidragsbrott. Foto: Axel Frisén

Kumlabo döms för bidragsbrott

Publicerad: 17 February 2024 7:05

Kumlabon var arbetslös och inskriven vid Arbetsförmedlingen. I november 2020 fattades ett beslut om att han beviljats ett starta eget-bidrag, han skulle driva ett eget företag.
Men det gick inte så bra, i stället tog han en anställning i februari 2021. Trots att han fick en lön fortsatte han att ansöka och få utbetalt ett starta eget-bidrag från Försäkringskassan. Det här pågick under fem månader.

Den 38-årige mannen från Kumla åtalades för bidragsbrott, enligt åklagaren hade mannen fått ut sammanlagt 23 638 kronor som han inte var berättigad till. Själv säger mannen att han inte hade uppsåt att fuska.
Tingsrätten konstaterar att Försäkringskassans blankett där man ansöker om starta eget-bidraget har brister. Men det förtar inte ansvaret hos den enskilde att ta reda på vilka regler som gäller. Därför döms kumlabon för bidragsbrott.
 

Hade också amfetamin

Han döms också för att polisen hittade 23,46 gram amfetamin hos kumlabon, ett brott som han erkänt.
Normalt sett borde dessa brott leda till ett fängelsestraff på två månader, anser tingsrätten. I det här fallet noterar tingsrätten att mannen är ostraffad och lever under socialt ordnade förhållanden. Därför väljer tingsrätten att döma den 38-årige mannen från Kumla till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst (det motsvarar två månader i fängelse). Han ska också betala 1 000 kronor till Brottsofferfonden.

Annons

kumla