Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
20 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Kumlabandet Violetview
kan vinna final

Poppunkbandet Violetview är en av fem finalister i tävlingen P4 Nästa. Fr. v Johnny Swanström, Simon Johansson, Jonatan Björkman, Anton Järnberg och Oskar Westlin Ögren. Foto: PrivatPoppunkbandet Violetview är en av fem finalister i tävlingen P4 Nästa. Fr. v Johnny Swanström, Simon Johansson, Jonatan Björkman, Anton Järnberg och Oskar Westlin Ögren. Foto: Privat

Violetview är namnet på det fem man starka poppunkbandet med rötter i Kumla, som nu tagit sig till lokal final i den nationella musiktävlingen P4 Nästa. Nu väntar en hård slutspurt mot fyra andra artister i länet - vem som går vidare till riksfinal avgörs med hjälp av publikens röster.

Violetview består av medlemmarna Jonatan Björkman (sång), Oskar Westlin Ögren (bas), Simon Johansson (gitarr), Anton Järnberg (gitarr) och Johnny Swanström (trummor). Sydnärkenytts utsände träffar bandet en fredagkväll, på plats i replokalen i Kvarnkällaren. Normalt sett brukar P4 Nästas finaler inbegripa en spelning inför livepublik, men det har corona satt stopp för. Istället repar bandet för en liveinspelning i P4:s studio, dagen efter intervjun.

– Det var faktiskt min sambo som såg tävlingen och tipsade oss om den. Vi tänkte att vi testar väl att skicka in en låt, så får vi se hur det går, berättar Simon Johansson.

En glad överraskning

Låten, som går under namnet Half hearted, föll juryn i smaken och nu är Violetview alltså i lokal final tillsammans med fyra andra artister: George Shaid, Mary Mi, L.J och Boogeley Boys. Finalplatsen kom dock som något av en överraskning för bandet.

– Vi glömde alla liksom bort tävlingen, skrattar Simon.

– Det var Anton som skrev i gruppchatten att dom spelade oss på radion och då kom vi på att, just ja, tävlingen. Men sen tror jag också att vi blev förvånade för att vi inte riktigt räknade med att vår låt, den genre vi spelar, skulle gå vidare i P4, säger Oskar.

– Sen var det också så många som hade sökt till tävlingen, över 60 stycken, inflikar Johnny.

Bildades 2015

Violetview har funnits, i en konstellation eller annan, sedan år 2015. Det var då Johnny Swanström och Simon Johansson lärde känna varandra. Sedan dess har olika bandmedlemmar kommit och gått. Oskar Westlin Ögren blev med runt 2017.

– Jag är med även i ett annat band och vi hade träffats vid en gemensam spelning. Sen såg jag att dom sökte en bandmedlem på Facebook och frågade om jag fick komma och testa, berättar Oskar.

– Det var kärlek från första ögonkastet, skämtar Johnny.

Oskar rekryterade i sin tur sedan gamla klasskamraten Anton Järnberg, som är färskast i gänget, och sångaren Jonatan Björkman (som tyvärr inte kunde medverka vid intervjun, reds. anm).

Violetview har nyligen släppt EP:n Violetview har nyligen släppt EP:n "fever dream". Foto: Privat
Från metal till poppunk

Genren bandet spelar inom beskrivs som poppunk.

– När det gäller mig så har jag varit fast i poppunk hela livet, jag har alltid varit kär i den genren, säger Johnny, som började sin musikaliska resa år 2007, då som basist.

– Herregud, vi har gått igenom så många genrebyten sen vi började. Vi började med Rage Against the Machine-covers och metal, sen blev det lite rap metal, innan Johnny och Oskar började smyga in lite poppunk. Genren vi spelar nu hatade jag innan. Nu är det det jag lyssnar mest på, sticker Simon mellan med och skrattar.

“Viktigt vara öppensinnad”

Bandet har på senare tid övergått lite till att tillsammans skriva musiken, innan var det Johnny som stod för en stor del av den insatsen.

– Den låt som är med i tävlingen, Half hearted, har jag skrivit så gott som helt och hållet.

– Vi andra kan sitta fast helt och så kommer Johnny och har skrivit klart en hel låt. Vi klagar inte, det är väldigt tacksamt för oss, menar Simon.

– Vi ser alltid till att komma med konstruktiv kritik, vi är ju väldigt kollektivt överens om att vi ska skriva det bästa vi har möjlighet att skriva. Då är det väldigt viktigt att vara öppensinnad och inte låst vid att en låt är bra som den är, det går oftast att göra den bättre, förklarar Oskar.

Förutom tävlingen i P4 så har Violetview relativt nyligen även släppt en EP med fyra låtar, kallad fever dream. I framtiden, kanske redan i höst om restriktionerna lättar, hoppas de komma ut på spelningar.

– Vi har ju inte kunnat spela någonting under pandemin, så man har nästan lite abstinens nu, säger Oskar.

– Att komma ut och spela, skriva och släppa nya grejer, det är vårt mål framöver, avslutar Johnny.

Lyssna på Violetviews EP kan du göra HÄR

Så röstar du

Röstningen till P4 Nästa är i full gång och rösta kan man göra genom att skicka sms till 72250. Kostnad är 1 kr per röst, plus eventuell trafikavgift. Man får rösta max 10 gånger per abonnemang. HÄR hittar du mer information och instruktioner till hur du röstar på P4 Örebros tävlande.

Riksfinalen i P4 Nästa kommer innehålla åtta finalister, utvalda av en jury utsedd av Sveriges Radio från vinnarna i de lokala finalerna. Riksfinalen sänds i under september månad. Finaldatum och plats presenteras senare.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-05-24 16:46
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.