Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
28 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Slott i centrala Kumla snart till salu

Kumla Slott är byggt i slutet av 1800-talet, nu är det snart till salu. Foto: Anders BjörkKumla Slott är byggt i slutet av 1800-talet, nu är det snart till salu. Foto: Anders Björk

Sedan 2008 har Ashlee Spencer ägt och stundtals också bott i Kumla Slott. Nu ska dock byggnaden säljas. - Det har varit ett drömhus för mig och familjen att bo i, säger Ashlee Spencer.

Förutom Kumla Slott så är byggnaden känd under namnet Villa Svea. Ursprungsbyggnaden uppfördes på 1880-talet av Johan Olsson som döpte den till Villa Svea efter sin yngsta dotter. 

“Hoppas det uppfyller drömmar”

Det ståtliga huset ligger endast hundratalet meter från torget i Kumla, i korsningen Sveavägen/Götgatan. 

Ashlee Spencer har ägt Kumla Slott sedan 2008. Fram till 2018 bodde hon även där i perioder, men numer pendlar hon mellan att bo i Örebro och på Nordirland. 

- Efter 13 år hoppas jag att huset hittar en ny ägare eftersom jag ofta är utomlands. Min förhoppning är att huset får någon som bevarar det väl för framtiden och möjligheterna i huset är så himla många! 

- Kumla Slott är en av få direktörsvillor kvar ifrån skoindustrins guldålder i Kumla. Allt är bevarat, både stora och små detaljer från förr finns kvar. Det har varit ett drömhus för mig och min familj och jag hoppas att det kommer vara en plats som uppfyller andras drömmar för många generationer i framtiden, säger Ashlee.

Ville inte sälja senast

Kumla Slott har fyra större lägenheter och längst ner finns även en lokal där det tidigare bland annat varit café, restaurang och pub. Men sedan “Henkas” lämnade 2014 har lokalen längst ner stått tom. 

- Efter att “Henkas” lämnade har vi valt att inte ha restaurang eller krog i huset, fastslår Ashlee. 

Faktum är att Kumla Slott var ute för försäljning redan 2017. 

- Vi hade flera förslag då, men i slutändan tog jag då beslut att inte sälja huset, säger Ashlee. 

Den här gången verkar hon dock mer säker på att Kumla Slott kommer att säljas. Bland annat beroende på att hon själv inte bott i huset på flera år. Förmodligen kommer huset läggas ut till försäljning i slutet av september.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-08 14:58
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.