Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
27 September 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Kumla kyrka firar 50 år vid första advent

Kumla kyrka firar 50 år på första advent. Klockan 18 blir det jubileumshögmässa. Kumla kyrka firar 50 år på första advent. Klockan 18 blir det jubileumshögmässa.

Kumla kyrka firar 50 år vid första advent. Då är det exakt ett halvt sekel sedan kyrkan invigdes efter att den tidigare kyrkan på platsen brunnit ner.

Efter den omvälvande branden 10 februari 1968, som förvandlade kyrkan till ruiner, tog det fem år innan kyrkan kunde tas i bruk igen på samma plats. Branden var en tragisk historia där kyrkvaktmästaren tände eld på byggnaden och därefter sköt sig själv. 

Många kumlingar vaknade av den våldsamma branden och kyrkklockan som började att dåna och slå med full kraft. 

“Planer gick upp i rök”

Det fanns dock planer på att restaurera kyrkan innan branden. Detta fastslår Kumla kyrka via ett pressutskick under fredagen.

"Faktum är att det redan 1965 projekterades för en renovering av den dåvarande 1800-talskyrkan. Arkitekt Jerk Alton, som kom att rita den nya kyrkan, var inkopplad redan då och restaureringsarbetet var nära förestående när branden kom och bokstavligen gjorde att de planerna gick upp i rök. 

År 1970 tillsattes en ny byggnadskommitté för att leda arbetet med att bygga upp Kumla kyrka igen, på de gamla murarna. På första advent 1972 samlades över 1 000 personer för att vara med när biskop Åke Kastlund invigde den nya kyrkan. Kumla kyrka blev utvändigt mycket lik den tidigare kyrkan. men invändigt helt ny och mycket unik, bland annat på grund av konstnären Pär Anderssons vackra kormålningar"

Tågar från torget till kyrkan

På söndag vid första advent är det alltså femtio år sedan kyrkan invigdes och det uppmärksammar Svenska kyrkan i Kumla på första advent med att fira jubileumshögmässa kl.18.00. Under söndagseftermiddagen är det julmarknad på Kumla torg och vid klockan 17.00 är alla inbjudna till att vara med och gå i procession från Kumla torg till Kumla kyrka. 

Kyrkan i Kumla beskriver hur det kommer gå till:

"Likt Jesus red in i Jerusalem på en åsna tågar vi mot kyrkan i samlad tropp tillsamman med ett par åsnor. När mörkret har sänkt sig över Kumla firar vi jubileumshögmässa. Biskop Johan Dalman kommer att medverka och det blir sång och musik av kör och vokalensemble.

 Psalmsången ackompanjeras av en brasskvartett och vackert orgelspel. Domorganist Jörgen Martinson, tidigare organist i Kumla, har skrivit ny musik som kommer att framföras vid det högtidliga tillfället. Efter gudstjänsten blir det mingel med tilltugg i Kumla församlingshem". (ABj)

https://www.sydnarkenytt.se/kumla/artikel/50-ar-sedan-kumla-kyrka-brann?fbclid=IwAR2e-SirqOWf9hrE3Rw9TdzjuweSjIMwWqrhVr3Hy9BhZTAtSON4vcEc_L8

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-11-18 12:20
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla