Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
26 November 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Kumla redo att satsa miljonbelopp på firande

Marcus Ericsson vann i år Marcus Ericsson vann i år "Indy 500". Något Kumla kommun vill satsa stort på att fira. Foto: Privat

Kumlasonen Marcus Ericsson förväntas komma hem i november. Kumla kommun vill då fira honom ordentligt. Enligt en skrivelse kan man lägga upp till 1,5 miljoner kronor på hyllningen för segern i loppet "Indy 500" tidigare i år.

Marcus Ericsson började att köra Formel-1 året 2014. Flytten till Indycar, där loppen framförallt avgörs i USA, skedde 2019. I serien för Indycar ingår det världskända loppet “Indy 500”. 

Det lyckades Marcus vinna i år efter en rafflande slutstrid. 

“En unik och stor händelse”

Kumla kommun har varit tydliga med att man vill hylla Marcus ordentligt för segern när han väl kommer hem. Och nu finns en tjänsteskrivelse som fastslår hur planerna ser ut. 

“Traditionen lyder att vinnaren av racet kommer hem till sin ”födelsestad” för att visa upp vinnarpokalen och bli hyllad och firad av sin stad. Den här gången kommer staden att vara Kumla! En unik och stor händelse som ger kommunen möjlighet att göra avtryck, skapa stolthet och glädje hos våra invånare samt att ”sätta Kumla på kartan” för framtiden." står att läsa.

Skrivelsen fortsätter.

“Med torget som arena vill vi skapa en hyllningsfest för att fira, hylla och visa uppskattning för den fantastiska prestation som Marcus Ericsson har gjort”. 

Vill ha flertalet storbildsskärmar

Och man är beredda att satsa ordentligt för att få firandet så storslaget som önskas. Enligt skrivelsen föreslås att kommunstyrelsen beslutar att projektet ska genomföras och får kosta max 1,5 miljoner kr.

Men vad är det då som planeras?

“Arenan för firandet kommer att vara torget och vägarna i dess närhet. En scen med stor bildskärm byggs upp vid Stadshuset. Stämningen på torget byggs upp med belysning, merchandise, musik, liveartister, intervjuer, videoklipp och annat innehåll. Programmet från scenen leds av en konferencier. Vi tror på ett stort antal besökare och förbereder för möjligheten att torget inte kommer att räcka som plats för alla som vill komma och därför kommer kompletterande storbildsskärmar finnas vid Landals café och Hagendalsvägen”, fastslås det.

Det behöver dock tänkas på än mer. 

“Utöver produktionen av firandet behöver toaletter, ordningsvakter, sjukvårdspersonal, sophantering, värdar/värdinnor osv. finnas på plats vid ett större evenemang”.

Lutar åt början av november

Något fastslaget datum för firandet finns ännu inte. 

“Tidsramen för att samordna ett projekt av den här storleken är kort och det är fortfarande många osäkra faktorer att ta hänsyn till. Det finns ännu inget fastställt datum eller tid för Marcus hemkomst men sista indikationen vi har fått är att det kan bli i början av november. Vi vet också att Marcus Ericsson har fler förfrågningar gällande firande (bland annat från H.M Konungen och Örebro kommun) och dessa måste samordnas i någon form, inte minst tidsmässigt."

Även en kostnadsram att förhålla sig till finns med i förslaget. 

“Projektet är svårt att prissätta i nuläget. För att vi ska kunna gå vidare och diskutera upplägg och medfinansiering med andra aktörer krävs att det finns någon form av kostnadsram att förhålla sig till. Kommunledningsförvaltningen föreslår därför att kommunstyrelsen beslutar att projektet ska genomföras och att kommunens insats får uppgå till maximalt 1,5 miljoner kr”. 

Vill lyfta fram varumärket Kumla

Man räknar med att evenemanget ger mycket PR. Även utanför Sverige.

“Evenemanget kommer att få mycket PR, troligen både nationellt och internationellt. PR-värdet på ett evenemang som detta är svårt att mäta i ekonomiska mått men är av stor betydelse för varumärket Kumla”, avslutas skrivelsen.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-09-26 12:13
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla