05 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Kumla Jultidning finns nu att köpa

Så här ser framsidan ut på årets upplaga av Kumla Jultidning. Foto: Anders BjörkSå här ser framsidan ut på årets upplaga av Kumla Jultidning. Foto: Anders Björk

Kumla Julblad minns många äldre kumlingar. Tidningen kom ut 50 år i rad innan slutet 1979. Men nu har föreningen Gata upp gata ner tagit tag i en återkomst för den populära tidningen som med namnet Kumla Jultidning finns att köpa från denna vecka.

1979 gavs Kumla Julblad ut för sista gången. Tidningen, som kom en gång per år, hade då funnits i 50 år. Nils Helander som drev Kumla Tryckeri var under många år redaktör och utgivare av tidningen. Han hade ett stort intresse för lokalhistoria.

“Vet många äldre saknat den”

Sedan dess har tidningen haft uppehåll.

Men från i år kommer föreningen “Gata upp gata ner” att återuppliva traditionen. Förvisso blir inte namnet Kumla Julblad utan Kumla Jultidning, men annars är sig mycket likt. Artiklar om framförallt lokalhistoria blandas med lite övrigt smått och gott.

En av artiklarna handlar om Säbylunds Herrgård. Tidningen finns att köpa från och med torsdag. En av artiklarna handlar om Säbylunds Herrgård. Tidningen finns att köpa från och med torsdag.

- Vi vet att det finns många äldre i kommunen som tyckte att Kumla Julblad var så bra och har saknat den. Och vi har funderat en tid på att ge ut en tidning, men har inte kommit till skott. I år när det varit en pandemi har dock många av våra vanliga verksamheter varit stängda så då har det funnits tid över, säger Lilian Edström, ordförande hos Gata upp gata ner.

Förhoppningen är nu framöver att ge ut tidningen inför varje jul.

Finns att köpa i flera butiker

Hur tycker då Lilian att årets nummer blev?

- Vi är väldigt nöjda! Den snygg att titta på och sen tycker vi nog att det är intressanta artiklar också. Det är artiklar som borde tillfredsställa flera olika typer av läsare.

Kumla Jultidning är upptryckt i 1 000 exemplar och kommer från torsdagen att finnas att köpa hos Landals, Kumla Bokhandel, spelbutiken vid torget, Kumla Hotel, Åbytorp Handelsträdgård, Lill-Annas och möjligen även hos ytterligare några butiker framöver.

- Vi säljer den för 60 kr, så säljer vi alla så går vi jämnt upp, avslutar Lilian Edström.

Redaktör för tidningen har varit Anders Tisell.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-11-09 15:06
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.