Gå till innehåll
Kumla
En man i kostym ler framför en färgglad abstrakt vägg.

Polisen borde ha station i Kumla anser kommunstyrelsens ordförande Andreas Brorsson (S)

Kumla kommun jobbar för att få ny polisstation i Byrsta

Publicerad: 3 April 2024 13:24

Kumla kommun jobbar för att få till en ny polisstation vid Byrsta, alldeles bredvid Räddningstjänsten. - Det finns ett intresse från polisen, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Brorsson (S).

Det finns ingen polisstation i Kumla sedan många år. Något som boende i Kumla ofta anmärker på att de saknar. Går det enligt planerna så byggs dock en större polisstation upp i Byrsta framöver.

Mark reserveras åt polisen

Kommunstyrelsens ordförande Andreas Brorsson (S) fastslår detta. 

-Vi är väldigt intresserade av att det blir så och att en ny polisstation etableras i Kumla. Vi vet att polisen just nu planerar för framtiden och om polisen vill flytta till Byrsta ska vi i Kumla kommun ha klart med mark och detaljplan för platsen. 

Den mark som Brorsson pratar om har namnet Byrsta 1:23 och finns på andra sidan vägen västerut där Räddningstjänsten nu huserar. Kumla Fastigheter ska se till att göra ett så kallat reservationsavtal för polisen gällande marken. 

-Platsen ligger nära både Kumla och Hallsberg och man kan därifrån snabbt vara ute på motorvägen eller riksväg 52. Det fina geografiska läget är ju bland annat anledningen till att Räddningstjänsten flyttade dit. 

Har huvudkontor i Hallsberg

Lokalpolisområde Hallsberg har idag sin hemvist i centrala Hallsberg. Om det blir en ny polisstation i Byrsta så kommer polisen att flytta från nuvarande läge. Kumla kommun har inte haft någon kontakt med Hallsbergs kommun ännu om saken. 

-Nej, inte med Hallsbergs kommun. Men polisen för vi diskussioner med. 

Även om marken reserveras för polisen så ska den detaljplan som görs vara öppen så att annan verksamhet kan flytta dit om det inte blir en ny polisstation. 

Exempelvis så har Circle/K sedan tidigare fått erbjudande om att flytta till Byrsta 1:23. Detta efter att de fått sin mark för bensinstationen i centrala Kumla uppsagd. Circle/K valde dock att tacka nej till platsen. 

“Letar efter annat läge”

Om nu en flytt för polisen blir av lär det dock dröja ett tag. 

-Precis, det är inget beslut som kommer att ske imorgon eller i övermorgon. 

Men er uppfattning är att polisen, precis som ni, vill se en flytt till Kumla?

-Ja, det är vår uppfattning att de letar efter ett annat läge och vi tycker att det vore perfekt om de hade polisstation i Byrsta, avslutar Andreas Brorsson (S)

Annons

kumla