28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Träff om torget och Kumla Handelsdag

Daniel Jansson-Hammargren, Stieg Ekström, Annelie Nilsson, Jan Hellqvist, Johanna Uddling och Gustav Johansson var på plats. Daniel Jansson-Hammargren, Stieg Ekström, Annelie Nilsson, Jan Hellqvist, Johanna Uddling och Gustav Johansson var på plats.

Lördagen 21 september anordnas för första gången "Kumla Handelsdag" i centrum. Under fredagen bjöd representanter in för att berätta om den, och det blev även en del prat om centrums utveckling.

Kumla Handelsdag är ett initiativ för att stärka/uppmärksamma handlarna i centrum, och centrum överhuvudtaget i Kumla. Trots att det är under en lördag så har alla handlare öppet mellan minst kl 10-16.

"Först till kvarn för loppis"

Dessutom anordnas en del aktiviteter på torget.

- Det blir bakluckeloppis och gratis att vara med, men det är först till kvarn som gäller då vi kan ta emot uppskattningsvis 50 bilar som får plats, berättar Annelie Nilsson, Kumla Promotion.

Den höstmarknad som brukar vara i Växthuset i Sjöparken blir inte av i år, men delar av den träffen kommer att ske under Kumla Handelsdag. Bouleturnering och aktiviteter från ICA Maxi står även på schemat.

En liten rundtur i centrum skedde. 

Det blev även diskussioner på platsen om torgets framtid och utveckling. Daniel Jansson-Hammargren är kommundirektör i Kumla kommun och berättar att han fått i uppdrag att se över hur torget/centrum kan utvecklas.

- Vad är det vi i Kumla behöver tänka på för att skapa mer liv och rörelse i centrum är en fråga vi jobbat och jobbar med. Det vi är ute efter är ju att få in mer människor till centrum, säger Daniel.

Vill stärka identiteten

En del som nämns är att få människor som bor i norra Kumla mer involverade då den delen växer kraftigt. Man vill utveckla att hitta en identitet som "kumling" och där har centrum en viktig roll i det hela.

- Vi har även haft en extern konsult som jobbat med frågan och fått ihop ett underlag som redovisats för kommunstyrelsen. Det är ett underlag vi kommer att komma tillbaka till under hösten, fastslår Daniel. 

I samverkan med fastighetsägare som är verksamma i Kumla har kommunen även startat ett relativt nytt nätverk. Detta har bland annat bidragit till att man gjort studiebesök i städer som lyckas ha en lockande centrumkärna.

Lidköping och Mariestad nämns som två exempel.

Mycket pengar de senaste åren

Det faktum att handlare och fastighetsägare investerat mycket pengar kring centrum de senaste åren nämns som ett gott tecken. Man har "krokat arm", som är ord att citera, för att kunna utveckla Kumlas centrum.

Under 2018 och 2019 har Kumla Bostäder lagt 13 miljoner kr för ombyggnation av Swedbank, Subway, La Gondola och Kumla Cykel framförallt. Melins Fastigheter ska ha lagt 7,5 miljoner kr.

Detta för ombyggnation av Nordic Wellness, "Domusgallerian" och ICA Maxi. Ekströms Fastigheter har, 2017-19, renoverat lägenheter och lokaler för 100 miljoner kr. Och ICA Maxi har lagt drygt 25 miljoner kr.

- Att det finns ett levande torg i Kumla är inte bara viktigt för våra lokalhyresgäster utan även våra bostadshyresgäster, så vi gör allt för att lyckas med det, säger projektutvecklaren Jan Hellqvist, Kumla Bostäder..

Jan nämner att man har nästan alla sina lokaler uthyrda i centrum, förutom en mindre som står tom. Och den pågående ombyggnaden hos Swedbank/Fastighetsbyrån ska alldeles snart vara klar.

"De tar all handel"

ICA Maxi har rustat klart nu, för de närmsta åren alla fall.

- De tar all handel säger vissa, men sen kan man ju se det åt andra hållet också att vi drar in 25 000 - 30 000 kunder varje vecka. Och det är fantastiskt kul att se hur andra kan dra nytta av det med, säger ICA-handlare, Gustav Johansson.

De små grejorna är viktiga kring ett centrum, de bidrar till helheten, anser Gustav. Och att Kumla är en stad med möjligheter att utvecklas ytterligare, framförallt då centrum, är alla ense om.

- Läget för staden är väldigt bra med bara två mil till Örebro. Får vi en förtätning av staden med fler bostäder så får vi ju även en större volym av människor som rör sig i centrum, anser Jansson-Hammargren.

Stor ombyggnation i Prästgårdsskogen

Är det svårt hitta nya bostadsytor i centrala Kumla, det är litet till ytan?

- Det beror på delvis vad man bedömer som nära centrum. Är Idrottsparken, som vi håller på och tittar på, ett sådant område? Det är inte 200 meter från torget, men ändå förhållandevis centralt.

- Det är inte överdrivet mycket mark vi har inom några hundra meter från centrum, Men kan vi få folk att känna att centrum är Kumlas hjärta och att här finns nåt, är mycket vunnet, säger Daniel Jansson-Hammargren.

Att höja lägstanivån är även något som det talas om. Visst, enstaka dagar med evenemang på torget lockar, men det ska vara en plats som lockar sju dagar i veckan. Noterbart är även att stor ombyggnad på St: Torgils väg kommer.

Kring årsskiftet startar den och då kommer Kumla Bostäder bland annat att bygga två våningsplan ytterligare på de redan befintliga huslängor som finns.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-09-06 15:03
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.