Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
06 December 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Fågelfotografens
dröm blev sann

Åsnepingviner fotograferade av Jonas Classon på Falklandsöarna väcker uppmärksamhet. Foto: Lars LitzénÅsnepingviner fotograferade av Jonas Classon på Falklandsöarna väcker uppmärksamhet. Foto: Lars Litzén

Första gången den okände Kumlakillen Jonas Classon ställde ut fågelfotografier var för åtta år sen på biblioteket. När han nu kommer tillbaka har drömmar blivit sanna och han är smått världsberömd.

Det myllrade av besökare - släkt och nyfikna  vänner - under torsdagens vernissage i Kumla biblioteks utställningshörna. Jonas Classon är inte bara en fabulös naturfotograf utan även en skicklig marknadsförare. 

Ihärdigt med utställningar, böcker, föredrag - och som reseledare - har framgången byggts. 

- Man får vara lika mycket fotograf som entrepenör, konstaterarar han när Sydnärkenytt får en snabbintervju mellan alla som vill gratulera honom, ofta med stjärnglans i ögonen efter att ha sett de 17 fotografier i storformat som fyller väggarna.

Stort intresse för Jonas Classons naturfoto.. Stort intresse för Jonas Classons naturfoto..
Ett smalt yrke

“Beyond Dreams” kallar Jonas Classon utställningen. Han drömde om att kunna livnära sig som fågelfotograf, onekligen ett smalt yrke,  och nu har han tagit sig dit, nu lever han drömmen. Är väletablerad, bor i Sånnersta med fru och barn . Efter Kumla ska utställningen visas vidare i Göteborg och Stockholm samt utlandet.

- Bilderna jag visar nu hänger ihop, jag har plockat guldkorn från hela resan, från Lappugglan i Närke till Indien och till Falklandsöarna, som var något extra att få uppleva. Det trodde jag aldrig.

Ett gäng indiska skarvar 2020. Foto: Jonas Classon Ett gäng indiska skarvar 2020. Foto: Jonas Classon
Indien tredje gången

Att invänta det rätta ljuset är Jonas Classons mästerskap när han fångar sina bevingade vänner i kompositioner som kan få betraktaren att stanna till i vad som skulle kunna vara andakt. Naturen uppenbarad.

Snart ska han åka till Indien för tredje gången och fotografera fåglar, ett land där det enligt medieuppgifter fallit döda fåglar från den solsvedda himlen.

Kumlasonen Jonas Classon. Kumlasonen Jonas Classon.

Jonas rynkar på pannan.

Fåglar känner klimatet

- Fåglar kan vara väldigt tydliga indikatorer när klimatet förändras. När havet blir varmare måste pingvinerna leta sig mycket längre ut för att skaffa mat till ungarna, det kunde ta timmar innan de kom tillbaka,  det såg vi på Falklandsöarna. 

- Lappugglan har etablerat sig söderut i Närke, det kan bero på avskogning i norr och att beståndet av sorkar skiftat. Nåt är det som inte står rätt till.

När klimatkrisen smyger sig på gör Jonas Classon vad han kan för att visa vad vi kan gå miste om.  Utställningen pågår till 23 augusti.

Se även https://www.sydnarkenytt.se/kumla/artikel/unge-jonas-visar-naturfoto

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-08-04 15:48
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla