Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
28 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Fullsatta hyllor hos Kumla Antikvariat

Sune Valegren är en av fyra herrar som driver Kumla Antikvariat. Foto: Anders BjörkSune Valegren är en av fyra herrar som driver Kumla Antikvariat. Foto: Anders Björk

Förra våren öppnade Kumla Antikvariat. Den lilla källarlokalen är numer sprängfylld med böcker av alla dess slag. - Det är inget vi blir rika på, men det är väldigt kul, säger Sune Valegren, en av initiativtagarna.

Det är onsdag och klockan är kring 18. Kumla Antikvariat håller öppet och ett par damer kommer för att lämna kassar fyllda med böcker. Sune Valegren på plats tackar och tar emot. 

Det börjar dock bli fullt med plats. 

Sluppit lägga in egna pengar

Den lilla källarlokalen på 90 kvadrat, i hörnet av Nygatan och Kvarngatan, är välfylld med böcker i hyllorna. Här finns garanterat något för alla bokälskare. Sedan starten för ett och ett halvt år sedan har innehållet fyllts på alltmer. 

- Det har gått jättebra och varit väldigt kul, folk har varit väldigt frikostiga med att skänka böcker framförallt. Så vi har fått in mycket bra böcker. Lite till går det fortfarande att ta in, säger Sune Valegren.

Två dagar i veckan håller Kumla Antikvariat öppet. Två dagar i veckan håller Kumla Antikvariat öppet.

Sune har varit med från början. Det är han, Tomas Borg, Jyrki Suominen och Åke Eriksson som driver antikvariatet. Redan 1980 var Sune med och startade ett antikvariat i Grythyttan, nu kom suget igen när möjligheten dök upp. 

- Det är inget man blir rik på, vår ambition ekonomiskt var att vi skulle klara dra runt det här utan att lägga till egna pengar för hyran, och det har vi klarat av.

Inte lika mycket utrymme för böcker idag

Sune uppskattar att mellan 90 till 95 procent av böckerna är skänkta. 

Men en del har man även köpt in själva. Böcker som man känner sig säkra på kommer vara efterfrågade eller uppskattade. Och kunskap inom området finns det definitivt hos Sune och kamraterna. 

Har det varit som du trodde att driva Kumla Antikvariat?

- När jag var med och drev antikvariatet i Grythyttan fick vi köpa in mycket mer böcker. Numer är det vanligare att människor skalar ner och har mindre utrymme i hemmet för böcker. Många tycker det räcker med att infon finns att söka på nätet. 

-  Hur många har stora uppslagsverk bland hyllorna idag exempelvis? Så det har förändrats på det sättet. Men många böcker kommer ju aldrig att bli digitaliserade, då finns det ett behov av att de finns nånstans, avslutar Sune Valegren. 

På tisdag kväll anordnar Kumla Antikvariat en föreläsning i samarbete med biblioteket, där även föreläsningen kommer att hållas. Bosse Palmqvist, välkänd bokhandlare, kommer då för att prata om litteratur från Närke, framförallt från Kumla och Hallsberg. Lite extra prat blir det om Håkan Nesser. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-16 12:21
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.