Gå till innehåll
Kumla / Kultur

Anders Tisell i blått längst fram, bakom syns Anna och Niklas Edgren. Foto: Kumla kommun.

Anders Tisell och Egastronomi prisade

Publicerad: 15 November 2023 19:16

Kumla kommuns kulturpris 2023 tilldelas Anders Tisell i kategorin "Bestående kulturinsatser" samt till Niklas och Anna Edgren i kategorin "Årets eldsjäl".

Kumla kommun fastslår detta via ett pressutskick. 

Anders Tisell har en stadig förankring och stort intresse för sin hembygd trots att han under några år tog en sväng ner i den skånska myllan. Efter detta sydliga äventyr återvände han till Närke och kanske är det denna bortavaro en tid som gör att hembygden är än mer kär och ses i ett annat ljus.

Initiativtagare till Kumlakalender

Anders är styrelseledamot i Föreningen Gata upp Gata ner/Kumlaminnen. Föreningen har som mål att öka kunskapen om Kumla och dess historia bland allmänheten. Då föreningen 2019 firade 20-års jubileum var han redaktör och ensam skribent för deras jubileumsskrift. Han var också initiativtagare till populära Kumlakalendern som årligen ges ut sedan tio år tillbaka. För några år sedan tog han initiativ till Kumla Jultidning där han nu har huvudansvar för att skriva artiklar, ha kontakt med annonsörer och andra skribenter.

Då Kumla Sannahed hembygdsförening hösten 2023 firade 100-års jubileum var det Anders som sammanställde och var ensam skribent för deras jubileumsskrift. Ett omfattande arbete som beskriver föreningens framväxt till dagens datum.

MOTIVERING: 

Med skicklighet, klarsyn och mycket god stilistisk förmåga bidrar han med återkommande nedslag i den lokala kulturhistorien. De skrifter som sammanställs av Anders är lätta att ta till sig, har folkbildande karaktär och bidrar till vårt lokalhistoriska kulturarv.

Restaurangpar prisade

Även paret Niklas och Annan Edgren prisas av Kumla kommun.

Niklas och Anna Edgren hade länge haft ögonen på Trilobiten i Hällabrottet och drömt om att förvandla huset till en restaurang. I början av 2021 blev det möjlighet att realisera drömmen då de köpte Trilobiten – Yxhultbolagets första huvudkontor byggt 1900 - en fastighet som då varit tom i minst tio år. Trots mycket stora renoveringsbehov såg de potential och beslutade att väcka denna byggnad till liv igen. Med stor entusiasm och målvetenhet tog de sig an arbetet. Det har varit hårt arbete såväl vardag som helg och sena kvällar. Det går förmodligen inte att räkna de arbetstimmar de lagt på renoveringen. 

Renoveringen har hela tiden haft fokus på att tillvarata på ursprungskänslan i byggnaden. Genom att renovera byggnaden har de bidragit med en kulturhistorisk insats då Trilobiten och Yxhultkoncernen under ca 150 år var centrum för kalkstenshantering och stenhuggning i området och är därmed en viktig del i Kumlas industri och – kulturhistoria. I slutet av 2021, lagom till julbordstider kunde de öppna restaurangen Egastronomi.

Idag erbjuder Egastronomi matlagningskurser, vinprovningar, konferenser, julbord, catering, klassikerlunch, hotellboende och festlokal för bröllop och andra högtidliga sammankomster. De tar emot gäster från hela Sverige och även bussresor med turister från andra länder.

“Egastronomi är mer än mat, de erbjuder också en fantastisk miljö och är ett stort bidrag till att lyfta matkulturen i Kumla”, står att läsa i Kumla kommuns pressutskick om dem. 

Annons

kumla