Gå till innehåll
Kumla / Speedway
En grupp på åtta personer, inklusive motocrossteammedlemmar i racingutrustning som håller i blombuketter och två män i vardagskläder, poserar för ett foto utomhus under solnedgången.

Här är de förare och ledare som fanns med för Indianerna denna varma junikväll. Foto: Erik Widlund

Indianerna tog storseger mot svaga "Piggarna"

Publicerad: 25 June 2024 21:44

Indianerna vann med hela 60-30 i Sannahed mot Rospiggarna under tisdagskvällen. Tre av lagets förare tog full pott. Bland annat Gleb Chugunov, som nollade i förra hemmamatchen.

Förra veckan förlorade Indianerna med tio poäng mot Rospiggarna. Hemmabana kan såklart betyda mycket i speedway, men när man såg lagen köra i Sannahed är det svårt att förstå hur Indianerna kunde förlora mot “Piggarna”. 

Rospiggarna var bleka

Indianerna har helt klart ett starkare lag. 

Och när “Piggarnas” kanske vassaste förare, tysken Kai Huckenbeck, inte kom till start sjönk bortalagets chanser ytterligare. Men att det skulle bli en sån kross trodde nog inte många. 

Rospiggarna höll ändå oavgjort till heat 5. De vann reservheatet med 4-2 och fick även ett par “gratispoäng” när Buczkowski i heat 4 gick omkull i första sväng och blev utesluten. 

Åskådare sitter på en gräsbevuxen kulle och tittar på en motorcykeltävling på en grusbana under en klar dag, med omgivande träd och en blå himmel i bakgrunden.

2 133 landade publiksiffran på. Några fler hade nog Indianerna hoppats på.

Men därefter tog Indianerna fyra femettor i rad och gjorde slut på all eventuell spänning som fanns. Tre fullpoängare fanns alltså i Indianerna. 

Det händer inte ofta

Dudek och Wozniak i all ära, men skönast tyckte nog lagledare Johansson det var att se Gleb Chugunov ta fullt. Förra hemmamatchen tog han ju inte en enda poäng. 

En helt annan Chugunov

Nu flög han iväg i starterna och faktum är att det blev femetta i alla Chugunovs heat. Två med Dudek, två med Wozniak och ett med reserven Jonatan Grahn, som i det heatet slog den för kvällen helt misslyckade Victor Palovaara. 

Rasmus Karlsson var nära sin första heatseger i Elitserien i sitt tredje heat. I sina två första heat kom han iväg för dåligt från starten, men i detta heat fick han en bra start och då utmanade han om heatsegern. 

Två motorcyklister i racerutrustning och kepsar ler och står med armarna i kors på en bana. Deras kostymer är märkta med olika sponsorlogotyper.

Reserverna Jonatan Grahn och Rasmus Karlsson skrattar åt nåt. Kanske ett speedwayskämt.

Rasmus var före Jakub Jamrog och lagkamraten Buczkowski, men fick se sig besegrad av “Piggarnas” för kvällen klart bäste förare Antonio Lindbäck. Rasmus var inte långt bakom i mål dock. 

“En dröm att köra i Sverige”

Lite i skymundan av fullpoängarna och reserverna gjorde 22-årige britten Tom Brennan sin första match nånsin i Sannahed. Han har kört två bortamatcher tidigare. Det blev 6+3 poäng på fyra heat, klart godkänt. 

En person i en motorcykeldräkt och skyddsutrustning står utomhus och håller i en bukett blommor och ler direkt mot kameran.

Tom Brennan gjorde första matchen nånsin i Sannahed.

-För mig är det en dröm som går i uppfyllelse att komma till Sverige och tävla i Elitserien. Jag gjorde ett hyfsat bra jobb idag, men kan bättre, sade Tom Brennan efteråt. 

Tycker du att du tagit chansen de matcher du fått nu i Indianerna?

-Jag tycker att mina resultat har visat att jag blir bättre och bättre. Jag startade med fyra poäng, sen sex och idag nio med bonus. Jag börjar känna mig som en del av laget nu. Självklart önskar jag att Kowalski ska bli frisk, men det blir en tuff fajt oss emellan om platsen i laget när han är han är tillbaka. 

Blev du besviken över att inte fått köra i nomineringen idag?

-Ja, lite faktiskt. Jag tycker jag visade att jag borde funnits med där idag. Det var min första match i Kumla och det hade varit skönt att få ett heat till att lära känna banan.

“Det mentala är min styrka”

Tom Brennan beskriver sig själv som en kille som kört speedway sedan sex års ålder. Sporten betyder väldigt mycket för honom och han jobbar varje dag för att bli bättre. 

-För att vara ärlig trodde jag inte att jag skulle få köra i Elitserien redan i år, men det är en fantastisk möjlighet. Förhoppningsvis kan det hjälpa mig mycket i utvecklingen. Jag är säker på att det utvecklar mig mycket.

Vad är din främsta styrka och svaghet anser du själv?

-Styrkan är det mentala, jag tror på mig själv och ger aldrig upp oavsett hur tufft det ser ut. Svagheten är kanske just nu alla fall att jag på större banor, som det finns många av i Sverige, har en tendens att lägga mig för långt in i kurvorna, men jag lär mig hela tiden och jag har ett fantastiskt team som hjälper mig. 

Fick till banan som man ville

Lagledare Peter Johansson gladdes förutom åt segern, efter tre raka förluster, även åt att man fått till en bra hemmabana denna kväll. Indianerna drog nytta av den. 

-Vår lagkapten (Wozniak) har lagt ner mycket tid på att stämma av med banpersonalen om banan och de har gjort ett superjobb så vi verkligen fick en hemmabana idag, hördes Johansson säga när han intervjuades efter matchen. 

Nästa tisdag väntar Vargarna borta. 

POÄNGEN: Patryk Dudek 14+1 (fem heat), Szymon Wozniak 14+1 (fem heat), Gleb Chugonov 13+2 (fem heat), Tom Brennan 6+3 (fyra heat), Krzysztof Buczkowski 6+2 (fem heat), Jonatan Grahn 4+1 (tre heat), Rasmus Karlsson 3 (tre heat)

Annons

kumla