Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
26 November 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Kraxkompaniet repeterar igen – premiär i februari

Camilla Helander och Susanne Karlsson inspekterar stora scenen på Folkets hus i Kumla. I februari blir det revy där. Foto: Henrik ÖstenssonCamilla Helander och Susanne Karlsson inspekterar stora scenen på Folkets hus i Kumla. I februari blir det revy där. Foto: Henrik Östensson

Kraxkompaniet, Kumlas egen revyfabrik, jobbar på en ny revy. Repetitionerna pågår för fullt i Studiefrämjandets lokaler. Men i januari flyttar man över till Folkan, stora scenen i Folkets hus, där man ska spela. Premiär den 10 februari.
– Revyn heter ”Ett ljus i mörkret, en klassisk nummerrevy, sång, musik och humor, utlovar en av revygängets, eldsjälar,  Susanne Karlsson.

Förra årets besked om att Sturepalatset där Kraxkompaniet spelat revyer under många år skulle säljas skapade oro hos kompaniet. Många förknippar nog Kraxkompaniets revyer just med den lokalen.  

– Men nu är vi tillbaka där allt började, på Folkan. Det ska bli roligt, det är ju en riktig teater. Dessutom dammar vi av vår primadonna, Viola, som vilat i ett förråd på Folkets hus sedan 2008 eller något, hon spelas av Jenny Gunnarsson, precis som vanligt, säger Susanne Karlsson.

Allt handlar om elen

Men ”Ljus i mörkret” förklara, vad kommer revyn att handla om?

– Jo, vi upplever att de de senaste åren handlar allt i vår politik och i mediebevakningen bara om en sak i taget, pandemin var en sådan sak. Nu har det under lång tid handlat om det här med el och elpriser. Kanske behövs det ett ljus i mörkret om man inte kan betala elräkningen. Vi tänder hoppet, med ett ljus i mörkret. Det låter allvarligt, men var lugna, det blir med humor och glimten i ögat, precis som det ska, säger Susanne Karlsson.

Större publik

– Folkan är betydligt större än Sturepalatset. Här ryms 180 personer, där fick vi bara in 80. Vi har ju också en riktig, stor scen, med en ridå som går att höja, det är häftigt, säger Camilla Helander som också är en av eldsjälarna både på scen och i kompaniets styrelse.

– Vi tror väl samarbetet med folkets hus kan skapa nya möjligheter. En skillnad är att vi inte kan servera mat under själva föreställningen. Men vi kommer ha en ostbricka  som serveras i pausen. Naturligtvis med ett glas vin eller bubbel. Vi är också öppna för samarbeten med flera utomstående aktörer. Exempelvis Kumlas restauratörer. Föreställningen börjar 19.30. Så man hinner väl äta middag före vår föreställning om man vill.

Vem skriver numren?

– Det gör vi. Vi köper nästan aldrig in något material. Vi är mån om att vara unika. Kumlaborna kommer ju för att se vårt material. Det är ju lite tråkigt om de skulle råkat sett det vi spelar på exempelvis Falkenbergsrevyn i TV redan, säger Susanne.

Hon fortsätter: 

– Det går till så att vi spånar lite i grupp, tar fram idéer, tankar. Sedan går vi hem var för sig och skriver, för att sedan samlas med det skrivna igen och fortsätta utveckla numren.

Är allt redan färdigskrivet?

Nja, i stort sett. Vi lämnar en del öppet för att kunna vara precis aktuella. Primadonnan Hillevi repliker kommer vi skriva lite längre fram, även om vi har idéer.

Det kommer bli fyra föreställningar av ”Ett ljus i mörkret”: 10-11 februari och så 17-18, alltså helgen efter.

– Det blir bara fyra föreställningar. Det är ju lite nytt för oss med en så här stor lokal. Vi vill ju ha så många som möjligt i publiken.

Men hur började allt?

Första revyn spelades 2006, som sagt, här på Folkan. Den hette ”Dags för krax igen” och handlade om ett problem som då plågade Kumla, nämligen kajorna. Det blev den revyn som namngav oss, säger Susanne Karlsson.

Hon fortsätter:

– Jag har varit med från början. Det började kanske lite annorlunda. Jag var aktiv i brukshundsklubben och gjorde revyer för klubben, om hundägare och vad det gör. Sture Karlsson, på Studiefrämjandet hörde av sig och undrade om jag inte ville göra ”riktig” revy. Den gamla Kumlarevyn hade ju lagt ner då. På den vägen blev det.

– Jag kom in i det här via sången. Jag hade sjungit i flera körer och blev med i det som då hette Kraxkören. Efter hand berättade revygänget att de ville ha mig med i själva revyn, som aktör, så blev det, jag har sedan blivit allt mer engagerad, berättar Camilla.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-11-04 10:01
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla