Gå till innehåll
Kumla / Teater
Tre kvinnor som står på scenen med hattar på.

3 februari är det premiär för Kraxkompaniets revy "Hybris & Växtvärk." Även Sydnärkenytt figurerar i revyn, i form av en skjutjärnsreporter med paparazzitendenser som snokar överallt men ingenting får veta. Hon spelas av Rose-Marie Jadeborn (mitten), här flankerade av Susanne Karlsson (t.v) och Therese Carlsson (t.h).

Hybris när Kraxkompaniet
bjuder på ny revy

Publicerad: 15 January 2024 18:37

Den 3 februari är det premiär för Kraxkompaniets nya revy ”Hybris & Växtvärk”, där handlingen kretsar kring kommunledningen i Kumla, som med hjälp av två konsulter med storhetsvansinne, försöker få spurt på stadens tillväxt via en rad olika extrema tilltag. Publiken kan förvänta sig en föreställning full av både skratt, sång och livemusik.

När Sydnärkenytt besöker Kraxkompaniets repetitioner på Teater Folkan så börjar det så smått dra ihop sig till premiär för årets revy. Repliker ska memoreras, danssteg sitta och sånger övas på. Eldsjälarna i Kraxkompaniet har fullt sjå med att nöta in de sista detaljerna - det är mycket som ska falla på plats innan det är dags att visa upp sig inför publik.

– Nu har vi hunnit bo in oss här på Folkan, efter flytten från Sturepalatset. Det känns roligt att vara tillbaka här på teaterns scen igen och vi har ett väldigt bra samarbete med Folkets Hus, säger Susanne Karlsson, engagerad i Kraxkompaniet sedan starten 2006, som denna gång medverkar både på scenen och som regissör tillsammans med Therese Carlsson.

Skriver själva

Arbetet med ”Hybris & Växtvärk” har pågått under sedan föregående år, först själva skrivandet och alla förberedelser som kommer med det, men som mest intensivt har arbetat varit sedan november och framåt.

– Nu har vi kommit till den punkt där det börjar bli lite bråttom. Nu måste texterna sitta, nästa helg släpper vi papperna, så det är hårdplugg som gäller, menar Susanne.

Revyn har man i vanlig ordning skrivit själva. Susanne har, tillsammans med Roger Hallblom och Therese Carlsson skrivit det mesta, men man har även fått hjälp av Magnus Berg, engagerad i Cabary - Karlstads Nyårsrevy.

– Sedan hjälps vi förstås åt allihopa! Det finns ingen prestige, vi gör om texter tillsammans och bollar idéer med varandra. Vi gillar att skriva våra grejer själva och har jobbat på det här sättet ända från början 2006, förklarar Susanne. 

En grupp människor på en scen.

En sketch som involverar ett lik i Hällabrottet ...

Småstaden som vill växa

Handlingen kretsar kring en småstad som vill växa och bli liiiiite bättre. Låter det bekant? Inte så konstigt, med tanke på att revyn utgår från Kumlas egen ambitiösa plan på expansion och diverse förbättringar.

– Vi hade med en sketch i förra årets revy som handlade just om detta, men kände att vi kunde bygga mer på det. Vi tog fram en idé om att Kumla Promotion ska anlita konsulter för att få staden att växa, på alla möjliga vansinniga vis. Ett tag därefter läste vi att Kumla Promotion verkligen skulle anlita konsulter. Då kände vi oss lite synska, säger Susanne och skrattar.

Fiktionens konsulter har storhetsvansinne och vill få Kumla kommun att växa på alla möjliga, och omöjliga, sätt. Vad sägs om en vingård på Kvarntorpshögen, ett lyxhotell med tillhörande Michelin-belönad restaurang och ett återuppväckande av Kumla Barnens Dag? Ingen idé är för tokig eller extrem. Samtidigt väver man in aktuella händelser, så väl kommunala som världsliga, i berättelsen.

– Man behöver inte bo i Kumla för att känna igen sig i det här temat om städer som vill växa. Det finns mycket att ta av där som jag tror att de flesta har stött på någon gång.

En grupp människor som står på en scen.

Repetitionerna pågår för fullt.

Alla hjälps åt

Susanne regisserar föreställningen tillsammans med Therese Carlsson, om än något motvilligt.

– Jag tycker egentligen det är roligare att bara stå på scenen, men det blev så att jag och Therese delade på regissörsrollen. Vi spelar konsulterna och har ganska mycket tid mellan våra scener att regissera dom andra, så då blev det så. Sen hjälps vi ju alla åt! Någon kommer med en idé och så testar vi. Det är en av våra styrkor, att alla vågar komma med input och kan bidra, menar Susanne.

Premiär för ”Hybris & Växtvärk” är den 3 februari, på Teater Folkan i Kumla. Föreställningen spelar därefter även den 9, 10, 16 och 17 januari kl. 19:30. Förtäring och dryck finns att boka till pausen. Biljetter köpes via Folkets Hus.

– Åskådarna får förhoppningsvis sig ett gott skratt och kan njuta av ren underhållning, med en hel del livemusik, hälsar Susanne.

Annons

kumla